Predstavljamo Klaudia Marić Taekwondo klub Cro Star

Trenerica kluba Klaudia Marić je začetnica taekwondo-a u Mostaru, te evo što kaže za naš portal.

Za one koji su neupućeni hoćete li objasniti što je Taekwondo?

Taekwondo je korejska borilačka vještina, koja se inače zove još i umjetnošću nožnih udaraca, jer je nožna tehnika u taekwondo-u zaista atraktivna. Također treba napomenuti da je taekwondo i olimpijski sport, pa vjerujem da su ga ljudi mogli upoznati i gledajući borbe na Olimpijadi. Mnogi su imali priliku i uživo pogledati taekwondo borbe na našem turniru Mostar Open, kojeg svake godine organiziramo u 11. mjesecu.

Vi ste trenerica u klubu Cro Star, pa što vas je motiviralo da se bavite ovim sportom?

Oduvijek sam voljela borilačke sportove/vještine i rado ih sve pogledam na TVu ili internetu, no taekwondo je zaista broj jedan. Prije nego sam se odlučila za taekwondo, pogledala sam treninge drugih vještina, no kad sam došla na taekwondo trening oduševila me dinakmika i brzina ovog sporta i borbe. Kako sam tada došla, nisam više ni napustila taekwondo dvoranu.


Kako funkcionira vaš klub, postoje li neke podjele po dobi života ili kategorijama?

Članovi našeg kluba su podjeljeni u nekoliko grupa. Kao prvo, svi su podjeljeni na djecu i odrasle. Tako postoji početna skupina za oba uzrasta i napredna skupina za oba uzrasta. Imamo zasebnu grupu Taekwondo klinaca, koja okuplja naše najmlađe članove (od 6 godina) i oni rade pojednostavljeni taekwondo. Pored njih tu je i natjecateljska skupina.

Kako uopće u sredini kakva je Mostar jedan klub normalno funkcionira, da li imate bilo kakvu potporu od vlasti u gradu ili županiji?

Od županije nismo nikada ništa dobili, kao ni na nivou države. U mnogo navrata smo pisali raznim ministarstvima, prijavljujemo se na natječaje, ali uzalud. U našem gradu imamo potporu Sportskog Saveza i na tome im želimo od scra zahvaliti.

Vidimo da se članovi vašeg kluba redovito sa natjecanja vraćaju okićeni odličjima. Možete li ukratko nabrojati koji su najveći uspjesi Cro Stara?

Što se tiče naših uspjeha, zaista su mnogi, i to u svim uzrasnim skupinama sportaša. Imamo državne prvake, Balkanske prvake, prvake i vice-prvake turnira u Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji, Njemačkoj, Češkoj, Slovačkoj, Rumunjskoj, Turskoj, Srbiji... Rijetko da smo koji vikend kod kuće.

Možete li nekoga iz kluba izdvojiti kao posebno uspješnog?

Kao što sam već navela imamo uspješne sportaše u svim uzrasnim skupinama. Iz godine u godinu se povećava broj članova, a samim tim i broj sportaša u našem klubu. No, posebnu pohvalu zaslužuju Andrea Begić, Vlatka Živkušić, Miran Đorđevski, Damir Šunjić, koji su državni prvaci, Balkanski prvaci, reprezentativci, i nastupaju u svim gore navedenim zemljama. Dopustite mi da navedem još nekoliko imena: Petra Pažin, Marin Pandža, Matej Weber, David i Dora Marušić, Lora i Petar Milićević, a onda su tu još i naši najmlađi: Lea Marić, Dominik Granić, Toma Bevanda, Mauro Trogrlić....Moram još dodati da je Damir Šunjić i jedan od najboljih sudaca u Taekwondo savezu BiH, a ima želju polagati i za međunarodnog suca, a to je u suđenju najviši rang.

Za one koji se tek namjeravaju početi baviti taekwondoom gdje se mogu javiti?

Svi oni koji bi željeli trenirati taekwondo ili barem pogledati trening, mogu doći u dvoranu Osnovne škole na Rudniku svakim danom od 19 sati. Svatko može neobavezno i odraditi jedan trening, pa vidjeti je li to nešto čime bi se želio/željela baviti. Pored natjecatelja, u klubu imamo jako veliki broj rekreativaca svih dobnih uzrasta, koji redovno treniraju, polažu za pojaseve, uče raznovrsne ručne i nožne tehnike, tehnike samoobrane i uz to ovim vidom rekreacije čine mnogo toga za svoje zdravlje i samopouzdanje.

Kakvi su planovi za budućnost, na koja se natjecanja spremate?

U prvom dijelu sezone, znači do ljeta, planirani su vrlo jaki turniri u Slovačkoj i Njemačkoj, državno prvenstvo i nekoliko turnira u BiH i HR, a od nove godine smo već nastupili na 10 turnira u 4 zemlje.

Za kraj neka poruka našim čitateljima?

Želim pozdraviti sve vaše čitatelje i pozvati ih da dođu pogledati i odraditi jedan taekwondo trening, jer mnogi su se zaljubili u ovu borilačku vještinu tek kad su konkretno vidjeli o čemu se radi.

HERCEGOVINA.info