FOTO  Obitelj Brkić sportski ponos Mostara i BiH

Iako su domaći karatisti osvojili mnogo odličja na svim razimama natjecanja za njih lokalna sredina nema puno sluha i uglavnom su prepušteni sami sebi i svojim trenerima. Takva je situacija i sa obitelji Brkić čijih se troje članova bavi karateom, i sa pravom se može reći da su jedna od najuzornijih sportskih obitelji u gradu na Neretvi.

Bosansko - Hercegovački karate reprezentativci imali su pred sobom prvu veliku smotru u 2013. godini - 40. Europsko prvenstvo u karateu za kadete, juniore i 5. Europski kup za U-21 u Turskom gradu Konya, kao i Balkansko prvenstvo za djecu, kadete, juniore i „U-21" u Kragujevcu, Srbija.

8. veljače 2013. godine, prvog dana na Europskom prvenstvu je bilo nekoliko senzacija, između ostalih, prvi put na tako velikom natjecanju dva brata, dva člana Sveučilišnog karate kluba Neretva Mostar, Veselko i Marin Brkić, osvajaju dvije srebrne medalje i time postaju Europski viceprvaci.

Na Balkanskom prvenstvu održanom krajem ožujka u Kragujevcu u konkurenciji od 1600 karataša iz 14 država Veselko Brkić nastupio je u kombiniranoj ekipi kadeta i juniora te osvojio srebro, a u osvajanju bronce pridružila mu se sestra, jednako sjajna, Stela Brkić kao mlađa kadetkinja. Njihov brat Marin, nažalost izgubio je u borbi za medalju te završio na petom mjestu.

Već smo u nekoliko navrata pisali o braći Brkić, ali u posljednje vrijeme veliku pozornost na natjecanjima privlači i njihova mlađa sestra Stela. Nakon što je već drugi put branila boje karate reprezentacije BiH i priskrbila si tako titulu treće na Balkanu pozvali smo Stelu Brkić na kratki razgovor. Stela nam je pripremila ugodno iznenađenje. U njenoj pratnji, došla su braća Veselko i Marin, viceprvaci Europe.

- Vi ste ponos grada Mostara, Bosne i Hercegovine. Brojne medalje i pehari dokaz su vaše volje, upornosti i truda kako bi u što boljem svjetlu predstavili Mostar u BiH i u Europi! U vrlo kratko vrijeme postali ste nezaobilazni simbol Hercegovine i šire.

Stela, kad i kako si se počela baviti karateom?

STELA: Počela sam trenirati u prvom razredu, a sad sam peti. Za karate sam se zainteresirala preko moje braće koji se već duže vrijeme bave ovim sportom. Kad su krenula natjecanja i medalje, kojih u tri godine imam oko 50-tak, želja za treningom i uspjehom je sve veća. Na samom početku mi je to izgledalo kao druženje, putovanja i upoznavanja novih prijatelja ali sam kasnije shvatila da je karate postao moja velika ljubav.

- Reci nam nešto više o svojim uspjesima u ovom sportu i koji od njih ti je najdraži ili najznačajniji?
STELA: Ja sam prvakinja BiH, i to mi je najznačajnija, a ujedno i najdraža zlatna medalja. Treća sam na Balkanu. Od rezultata izdvojila bih još prvo mjesto na Kupu Svetog Duje, prvo mjesto na Tuzla Open, Ilidža Open, Rama Open, treće mjesto Božićni Kup Zagreb i 3. mjesto Austria open u Salzburgu.

- Je li karate grub sport za jednu djevojčicu?

STELA: Ne! Sigurno je da karate nije šah ali u karateu je manje povreda nego, na primjer, u nogometu. Karate natjecatelji su zaštićeni pravilima koja ne dozvoljavaju „full contact" udarce, naročito u glavu. Naravno da se dešavaju povrede kao i u drugim sportovima.

- Marine i Veselko okrunili ste se titulom viceprvaka Europe u kategoriji kadeta do 57 kg, i kadeta do 70 kg. Koji je bio vaš cilj prije EP?

BRAĆA BRKIĆ: „Prije prvenstva nismo imali neki strogo zacrtani cilj iako smo željeli polufinale i borbu za medalje. Protivnici iz skupine su predstavnici najjačih reprezentacija Europe, tako da je već i polufinale bilo veliki uspjeh."

- Veselko, kako je bilo raditi finale s Turčinom?

VESELKO: „To je bilo jedno veliko iskustvo. U dvorani je vladala strašna atmosfera, koja se rijetko doživi na nekom natjecanju, cijela dvorana je navijala za domaćina, i taj je meč bio potpuno drugačiji od drugih."

- Marine, koji meč ti je ostao u najljepšem sjećanju s prvenstva? Onaj s Englezom ili posljednja sa Grkom?

MARIN: „Sigurno ona sa Englezom, jer sam tada osigurao finale i imao medalju. Posljednja borba s Grkom će mi ostati u bolnom sjećanju, no otići s medaljom oko vrata je poseban osjećaj i veliki uspjeh."

- Vaši dojmovi s Europskog prvenstva?

BRAĆA BRKIĆ: „Europsko prvenstvo je bilo organizirano na visokoj razini. Jako smo zadovoljni rezultatom, jer je razlika među natjecateljima bila mala, te su odlučivale nijanse, iako se to po ukupnom rezultatu i ne vidi. Na ovakvim natjecanjima može se puno naučiti, jer tu sudjeluju vrhunski sportaši i drago nam je da smo pokazali da nismo daleko iza njih."

- Kakva je atmosfera u reprezentaciji?

BRAĆA BRKIĆ: „Odlična. Sve su to vrhunski borci i jako dobri kao osobe. Posebno ističemo trenera Miroslava Klepića jer je uvijek stajao iza nas i bio podrška te nam puno pomogao i naučio nas u karateu."

- U pojedinačnoj konkurenciji u kategoriji kadeta nikada nisu dva brata osvojila medalju. Jeste li očekivali da ćete biti na postolju i da ćete pisati povijest BiH reprezentacije?

BRAĆA BRKIĆ: „Nismo. Ni prije prvenstva ni u završnici nismo očekivali to priznanje. Prije smo očekivali da će naši prijatelji iz kluba Ivona Ćavar, Tina Marić i Iva Klepić biti na najvišem postolju. Sretni smo što smo osvojili medalju i zahvaljujemo cijeloj ekipi jer nam je njihova podrška puno pomogla."

- Tko vam je najveća podrška u karijeri?

BRKIĆI: Najveća podrška su nam roditelji Snježana i Zlatko, treneri Miroslav i Zdenko Klepić. Njima posvećujemo medalje i nadamo se da smo dostojno prezentirali našu školu karatea, a osvojenim mjestom na natjecanjima zadovoljili i opravdali njihov sav trud, vrijeme i novac. Tu su naravno i ostali prijatelji sa idiličnom i složnom atmosferom u klubu.

- Slijedeći sportski cilj, rekli ste, je svjetska medalja, a ulaskom karatea u svijet olimpijskih sportova i nastup na najvećem sportskom natjecanju. Nadate li se nastupu na Svjetskom prvenstvu za kadete, juniore i Svjetski KUP "U-21" - Guadalahara, u Španjolskoj i koja su vaša očekivanja?

VESELKO: „Svjetsko prvenstvo je početkom studenog, tako da je prerano za neka očekivanja. Naravno da se nadam nastupu jer mislim da je to ipak vrh za svakog sportaša. Što se tiče karatea nije jače natjecanje od Europskog prvenstva, ali ipak ta tradicija i boravak s najboljim svjetskim sportašima na jednom mjestu je velika stvar i veliki uspjeh.

MARIN: „Pred nama je još puno sportskih događaja. Istakao bih da u travnju imamo 20. Državno prvenstvo za Kadete i „U-21", i 20. Državno prvenstvo za Juniore (M+Ž).

- Veselko ideš u 1. razred opće gimnazije, Marine ti si 8., a Stela 5. razred, a pohađate i glazbenu školu. Kako je moguće uz sve te obveze postići još i ovakve rezultate u sportu?

BRKIĆI: Ako imate cilj, volju, ljubav prema tom što radite onda je sve mnogo lakše. Naravno da postoje trenuci kad je veoma teško uskladiti školu sa treninzima ali ako vam je stalo do svega što radite nećete odustati.

- Kao osobe koje možete poslužiti kao primjer mnogim mladim ljudima u našem gradu i šire, molim vas, poručite nešto za kraj?

BRKIĆI: Ako zaista nešto volite onda to i radite, motivacija je ključ. Ne obazirite se što će drugi reći ali budite spremni da prihvatite savjet. Pobjeda i poraz su dio igre, a vi naučite da uživate u svojoj igri.

Karate Europsko prvenstvo u Turskoj bio je prvi veliki sportski događaj godine, i njime su braća Brkić uspješno započeli sportsku 2013. godinu, kao i na Balkanskom prvenstvu zajedno sa Stelom. Pred njima je uzbudljiva i uspješna karate karijera i nadamo se da ćemo objavljivati priče u kojima su glavni akteri.

HERCEGOVINA.info