FOTO  Mostarac Petar Zadro pobjednik Europskog judo kupa

petar prvi

... bilo središte juda u Europi, a na istom nastupili su najbolji judaši iz 24 europske države. 

Petar Zadro nastupio je u kategoriji do 66 kg, a u prvom kolu pobjedio je predstavnika Finske Tommia Valtonena. U narednoj borbi Zadro je bio uspješniji i od reprezentativca Mađarske Akosa Kozme. U trećoj borbi Zadro je svladao i predstavnika Izraela Amira Dantea. U polufinalu ga je čekao reprezentativac Srbije Strahinja Bunčić kojega je Zadro također svladao te se plasirao u finale. U finalu našeg predstavnika čekao je još jedan Mađar. Szolt Gorjanacz ipak ni on nije mogao svladati Zadru koji je sa ovih pet pobjeda osvojio zlatnu medalju. Zanimljivo Zadro je sve svoje protivnike svladao ipponom što je maksimalni broj bodova u judu.

Osim Zadre naovom natjecanju zlatnom medaljom se okitila i Aleksandra Samardžić u kategorji do 78 kg. Samardžićka je imali tri borbe, a slavila je protiv Alexandre Mazile iz Rumunjske, Sabine Haračić (BiH), a u finalu je bila bolja od Urske Torkar iz Slovenije.

Osim ovih zlatnih medalja BiH je na ovom natjecanju došla i do jedne brončane medalje. Osvojio ju je Rajko Mirković u kategoriji +100 kg.

Zanimljivo da je na ovom natjecanju nastupio još jedan Mostarac Domagoj Marić također član mostarske Borse koji je u kategorji do 90 kg zauzeo 9. mjesto. Marić je zabilježio pobjede nad reprezentativcem San Marina Paolom Persogiem, Austrijancem Christophom Schoeglerom, ali nakon toga zabilježio je i dva poraza od predstavnika Rumunjske i Srbije te na kraju zauzeo odlično 9. mjesto.Judo je najtrofejniji Olimpijski sport BiH, a pod okriljem judo saveza BiH organizirano je više Europskih i Svijetskih prvenstava na području BiH, a među njima se ističe i "BORSA OPEN" koji je jedan od najjačih međunarodnih judo natjecanja na prostoru Jugoistočne Europe,a organizira se u listopadu svake godine i to u Mostaru.

"Dvadeset i jedna medalja sa Balkanskih prvenstava, trinaest medalja sa Europskih kupova, Europskih prvenstava i Svijetskih kupova, petnaest plasmana na spomenutim natjecanjama, preko devedeset zlata sa državnih prvenstava, više od dvadeset pehara za najbolji judo klub BiH u pojedinim uzrasnim kategorijama na DP-u i više od 20 priznanja za najuspješnjie sportaše grada Mostara. I sve to od osnutka kluba, 2006. godine. Trudit ćemo se i dalje promovirati sport, izgrađivati mladež i nastojati ćemo ostvarivati rezultate kao i do sad." - priopćeno je iz Judo kluba Borsa Mostar.

HERCEGOVINA.info