FOTO  Mostarac Marin Čarapina napada WMC titulu u tajlandskom boksu

Marin Čarapina, tajlandski boks, Marin Čarapina, Muay Thai, Marin Čarapina

...(Cruiser weight) između domaćeg borca Henry Bannerta i Mostarskog borca Marina Čarapine. Inače Austrijanac je trenutni prvak svijeta po WMC (http://www.wmcmuaythai.org/) verziji i prvobitno se trebao boriti sa ruskim borcem Stanislavom Popovom za upražnjenu titulu po WBC (http://www.wbcmuaythai.com/) verziji čime je planirao ujediniti dvije najjače titule u tajlandskom boksu. Budući da se ruski borac ozlijedio nenadana prilika za borbu sa Bannertom ponudila se Marinu koji je borbu odmah prihvatio. Mostarac je inače u zadnje dvije godine bez poraza u profesionalnom muay thai ringu i ponuđena prilika je samo logičan slijed ka ostvarenje snova svakog borca tajlandskog boksa, a to je okruniti se titulom najboljeg borca svijeta.

Ova priredba ima i još jedan veoma veliki značaj, a to je da se održava u čast nedavno preminulom tajlandskom kralju Bhumibol Adulyadej čiji je rođendan bio na dan održavanja ovog događaja čime se simbolično željelo odati poštovanje prema državi Tajland i njenom nacionalnom sportu.
Borba za titulu će biti održana u pet rundi po 3 minute po punim pravilima tajlandskog boksa u kojima su dozvoljeni udarci laktovima, koljenima i bacanja iz klinča.

Iako je imao malo vremena za pripreme, a tu su i brojne povrede koje vuče iz ranijih mečeva Čarapina nije skrivao optimizam i vjeru u pobjedu.

Marin izjava: Naporno sam trenirao za ovaj meč i daću sve od sebe da osvojim WMC titulu i tako ostvarim svoj najbolji rezultat karijere. Hvala svima koji su mi pomogli u pripremama, a posebno mojim trenerima Miri Velagiću (MTC Hunter Mostar), Slavenu Planiniću (Slava MMA Mostar) i kondicijskom treneru Filipu Zovki (Body Zone Mostar), te svom menadžeru Emilu Zoraju.