Lana Džidić sportašica Mostara za 2012: Sretna sam i ponosna zbog titule

Izbor sportaša Grada Mostara

Ova titula, kao i svi doasadšnji dobri rezultati Lane sasvim su dovoljan razlog da popričamo sa njom.

Kao prvo čestitke na tituli najbolje sportašice Mostara i da li se nadala tom priznanju?

Hvala još jednom na čestitkama. Što se tiče priznanja, uvijek postoji određena doza priželjkivanja i nade, ali ne bih rekla da sam bila sigurna da ću ga dobiti

Kako si se osjećala kada si primala priznanje za najbolju sportašicu u gradu koji je pun sportova?
Mostar je uistinu grad sa sportskom tradicijom i nije mala stvar kada budeš proglašen za sportaša godine, a uz to je važno i da vlastita sredina prepozna tvoje uspjehe i nagradi ih, tako da sam sretna, zadovoljna i ponosna što su rezultati mog rada ovako nagrađeni.

Hoćeš li nam reći kada si se počela baviti karateom?

Karateom sam se počela baviti prije skoro 11 godina i od upisa pa sve do danas sam članica Sveučilišnog karate kluba Neretva te ujedno članica reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Imaš li sportski uzor, i ukoliko imaš tko je to?

Od uzora ne bih mogla nikoga posebno izdvojiti, jednostavno se uvijek uspoređujem sa boljima od sebe, postavljam nove ciljeve i ''dižem letvicu'' jer je to jedini način da se napreduje.

Kakvi su uvjeti u Mostaru za bavljenje karateom?

U karateu, kao i u većini drugih sportova u Mostaru, uvjeti i nisu baš sjajni. Treniramo u dvorani Osnovne škole Petra Bakule koja i nije prilagođena našim potrebama, no snalazimo se i izvlačimo najbolje od onoga što imamo. Karate je iz godine u godinu sve popularniji sport i svake se godine upiše veći broj djece. Također, konstantno postižemo izvrsne rezultate na državnim prvenstvima, međunarodnim turnirima i službenim međunarodnim prvenstvima. Unatoč tomu, smatram da karate, a i ostali borilački sportovi ne dobivaju dovoljno medijskog prostora. Mislim da su rijetki sportovi koji su u Mostar donijeli toliko europskih i svjetskih medalja kao što je to karate, a znamo svi o kojim se sportovima najviše priča, bez obzira na njihove uspjehe.

Koji su tvoji najbolji rezultati u karijeri?

Što se tiče mojih rezultata, tu su brojne medalje sa državnih prvenstava, kako pojedinačne, tako i ekipne kao i sa brojnih međunarodnih turnira. Od značajnijih medalja izdvojila bih ekipno zlato sa juniorsko balkanskog prvenstva, ekipno srebro sa juniorskog europskog prvenstva i ekipnu broncu sa svjetskog studentskog prvenstva. Također, moram navesti i 7. mjesto sa europskog prvenstva regija održanog prošle godine u Ankari koje mi je, iako nije medalja, uistinu drag rezultat jer smo prvi put nakon dugo godina imali seniorsku žensku ekipu kluba na takvom natjecanju.

Kome možeš najviše zahvaliti za sve što si napravila u karateu?

Za sve što sam postigla prvenstveno se moram zahvaliti svojim trenerima Miroslavu i Zdenku Klepiću, koji uistinu mnogo ulažu u klub i u nas i bez kojih bi sve to bilo skoro pa nemoguće, od samog odlaska na natjecanje, do svega ostalog što prati natjecanja. Nadalje, zaslužni su i svi moji kolege iz kluba koji su uistinu dobri sparing partneri i nekako uvijek ''vučemo'' jedni druge. Stvaramo sebi jednu ugodnu i zdravu atmosferu za rad u klubu što se pokazalo kao dobar recept za višegodišnji uspjeh. Uz sve to, vrlo je važna i potpora moje obitelji, bližnjih i prijatelja.

Kakvi su planovi za budućnost, koja natjecanja su pred tobom i što očekuješ od njih?

Trenutno smo u tijeku priprema za predstojeće državno prvenstvo koje će se održati za mjesec dana. Rezultat na tom prvenstvu je vrlo bitan jer se boduje, zajedno sa rezultatima s balkanskog prvenstva i drugim izbornim turnirima, za mjesto u reprezentaciji na europskom prvenstvu koje će se održati u svibnju na Tenerifima. Stoga mi je trenutno prvi cilj ostvariti dobar rezultat na državnom prvenstvu, a onda se pripremati za europsko.

Za kraj poruka našim čitateljima od najbolje sportašice Mostara.

Premda zvuči kao standardni kliše, da se treba baviti sportom, a ne gubiti vrijeme na ulici i slično, to je uistinu tako. Naravno da ne mogu i ne moraju svi biti vrhunski sportaši, ali je bavljenje nekim sportom važno, prvenstveno zbog vlastitog zdravlja, a onda i zbog svih ostalih dobrobiti koje nosi sa sobom. Nije lako, treba se izdvojiti vremena, ali uz dobru volju, motiv i malo truda oko organiziranja vremena, sve je moguće.

hercegovina.info