FOTO  Karate klub Hercegovina - rasadnik europskih i svjetskih prvaka

Karate klub Hercegovina, karate, Brotnjo, Tanja Vučić
KK Hercegovina

Karate je najtrofejniji sport u Brotnju. Godine 1979. osnovan je klub pod imenom KK Brotnjo, a 1989. godine mijenja ime u KK Hercegovina.

Više od dva desetljeća čitlučki su karatisti suvereni vladari bosanskohercegovačke i hrvatske karate scene, a njegovi članovi, redoviti su reprezentativci i osvajači brojnih odličja.
80-e godine obilježile su razvoj i plasman u viši rang natjecanja bivše države

Klub je već 80-ih godina najavio sjajne rezultate na domaćim i međunarodnim natjecanjima. Dolaskom u klub Valentina Ćorića, jednoga od najboljih karatista toga vremena, raste zanimanje za ovaj sport, natjecatelji vrlo brzo postižu sjajne rezultate na državnim prvenstvima.

Valentin Ćorić

U to vrijeme,u pojedinačnoj konkurenciji Vladimir Tomić je osvojio brončanu medalju na Prvenstvu Jugoslavije, dok je Mario Pinjuh ponio medalju juniorskog prvaka Bosne i Hercegovine.Istaknule su se i ženske karatistice(Kristina Braćić, Marija Korać i Normela Ostojić) koje su osvojile srebro na Prvenstvu regija.

Dugogodišnja kroničarka broćanskoga sporta i autorica nekoliko knjiga, Tanja Vučić najbolje poznaje prilike u najtrofejnijem sportu u Brotnju, te ističe kako Valentinu Ćoriću pripadaju najveće zasluge za razvoj i uspjeh karatea u općini Čitluk.

Karate klub Hercegovina,karate,Brotnjo,Tanja Vučić

Za hercegovina.info kazala:

„On nije samo jedan od najuspješnijih karatista bivše države 80-ih godina. On je uzor i motivator. Odgojio je generacije sportaša usadivši im ljubav prema karateu, fair playu, disciplini, samokontroli i poštovanju, kako prema protivniku na sportskom borilištu, tako i prema svakome drugom čovjeku. Ponosna sam što sam dugo godina bila članica ovoga kluba“.

Također, Tanja dodaje da je pod njegovim vodstvom klub krajem 80-ih došao do najvišeg državnoga ranga natjecanja, osvojivši prvo mjesto pobjedom u Sarajevu nad Novim Gradom.
Devedesete su donijele razvoj karatea prema samome vrhu

"Tako je. Nakon Domovinskoga rata, klub je reaktiviran, pod trenerskom palicom Valentina Ćorića. Ubrzo se formirala ekipa koja je, talentom i upornošću, jamčila uspjeh. Na prvome međunarodnom Croatia Kupu 1993., KK Redarstvenik, pod čijim su imenom nastupali broćanski karatisti, postaje najuspješniji klub. Godinu dana kasnije, Hercegovina na Prvenstvu Herceg- Bosne osvaja prvo mjesto, a u pojedinačnoj konkurenciji Dinko Ostojić postaje prvak. Za njega se vežezanimljivost da je bio jedan od rijetkih karatista koji je pobijedio tadašnjega europskog i svjetskog prvaka Envera Idrzija 1996. godine, na Prvenstvu Hrvatske. Te iste godine, senzacionalan uspjeh postiže ZlatkoMarkota na Svjetskome kupu (srebrnu medalju), kao i titulu najboljega teškaša Hrvatske 1997. U ovoj godini, najbolji seniorski tandem Pinjuh-Ostojić, osvajaju zlatno i srebro odličje na Svjetskome kupu. Tome treba dodati i prve međunarodne medalje u ženskoj konkurenciji, na Croatia cupu koju osvajaju Maja Milićević i Irina Vučić.

Početak 2000-ih obilježila su braća Vučić

"Broćanski karate je i početkom 2000-tih godina bio jedan od vodećih na prvenstvima Hrvatske. U tom vremenu za klub su najvažnije rezultate postizali braća Danijel i Mario Vučić.

Karate klub Hercegovina,karate,Brotnjo,Tanja Vučić

Mario je osmerostruki državni prvak, vlasnik tri brončane medalje s reprezentacijom Hrvatske na Europskom prvenstvu te pobjednik Zlatne lige. Uz to, dugo je godina bio kapetan nacionalne selekcije. Koliki je ostavio trag u hrvatskome karateu, govori i podatak kako je Mario nastupio na dvanaest europskih i sedam svjetskih prvenstava. Kao i Mario, i Danijel je dugo godina bio neizostavni hrvatski reprezentativac, nastupivši na šest svjetskih i europskih prvenstava. Raduje da je, nakon aktivnog natjecanja, postao vrhunski trener čiji natjecatelji osvajaju medalje s najvažnijih svjetskih smotri.

Nakon njih dolaze četvorica fantastičnih boraca.

"U pravu ste, volim ih nazivati "Kvartet nepobjedivih" –Goran Božić, Marko Miloš, Mate Odak i Pero Vučić. Oni su se upisali zlatnim slovima u povijest hercegovačkoga i hrvatskoga karatea. Uz titulu ekipnih kadetskih prvaka Hrvatske, njih četvorica su briljirali na međunarodnoj sceni. Posebno se ističe Mate Odak 2006. godine, kada je,kao najmlađi natjecatelj, na Europskom seniorskom prvenstvu u Stavangeru osvojio brončanu medalju, što je ujedno bila i prva europska seniorska medalja za broćanski karate.

Karate klub Hercegovina,karate,Brotnjo,Tanja Vučić

Te iste godine, Božić osvaja zlato na Prvenstvu Hrvatske i zlato na Hungary Fighting Clubu.Istaknula bih i brončanu seniorsku medalju Pere Vučića 2011. godine kao i naslov pobjednika prestižnog Super Eight turnira. Godina 2008. za njih četvoricu zasigurno da ima posebno, ako ne i najveće mjesto u bogatoj karijeri. Na Europskom prvenstvu za juniore u Trstu, našbroćanski trojac, Božić, Miloš i Vučić predvodili su Hrvatsku do povijesnoga, prvoga zlata na prvenstvu Staroga kontinenta. Upravo su njih trojica bili najzaslužniji jer su momčadi donijeli pobjede u polufinalnom i finalnom meču. Sjajan nastup imao je Božić i u pojedinačnoj konkurenciji, osvojivši broncu.

Uz spomenute karatiste, bilo je i drugih rezultata

"Mogu spomenuti ekipno kadetsko zlato na Prvenstvu Hrvatske 2007., (BranimirLuburić, Bojan Sušac, Ante Dugandžić i Ivan Madunović), naslove državnih prvakinja Hrvatske Marije Grgić i Brigitte Sivrić, kao i zlato Marije Sušac i juniorske ekipe ( Marija Sušac, Marija Grgić i Martina Jarkić) 2008. godine.

Kažimo nešto i o generaciji 2010. – 2014. godine ?

Ono što posebno karakterizira broćanski karate je kontinuitet vrhunskih rezultata,kako na državnim, tako i na međunarodnim natjecanjima. Nova generacija, predvođena Jelenom Pehar, Katarinom Sušac, Irenom Prgom, sestrama Jelenom i Kristinom Zovko te Ivanom Martincem, dugogodišnji su vladari hrvatskih tatatamija i autori najsjajnijih uspjeha hrvatskoga sporta.Imala sam čast svjedočiti povijesnom osvajanju zlatne medalje Ivana Martincana Europskom prvenstvu za kadete u Azerbajdžanu i zabilježiti put do titulenajjačega kadeta Staroga kontinenta, ističe Tanja za hercegovina.info.

Ivan Martinac

Zanimljivo je spomenuti kako je u tom vremenu, točnije 2012. u sastavu Hercegovine koja je osvojila zlato na Kadetskom prvenstvu Hrvatske bio i najbolji hrvatski karatist Ivan Kvesić, za kojega se nadam kako će donijeti povijesnu medalju za hrvatski karate na Olimpijskim igrama u Tokiju."

Ženski karate doživio je veliki uspon.

"Europsko prvenstvo regija 2015. je jedan od najsvjetlijih trenutaka ženskoga karatea. Ekipa u sastavu Irena, Prga, Jelena Pehar, Kristina Zovko i Petra Grgić trijumfalno su došle do titule najboljih. Drugi važan, povijesni trenutak se dogodio 2016. kada ekipa Hercegovine (Irena Prga, Jelena i Kristina Zovko) osvajaju naslov ekipnih seniorskih prvakinja Hrvatske."

I najmlađa generacija natjecatelja nastavlja putevima starijih. Gdje je ključ tako velikoga uspjeha?

"Na prvome mjestu mislim da su svi postignuti uspjesi rezultat kvalitetnog trenerskog kadra, organiziranosti Uprave koja osigurava sjajne uvjete za rad i talenta natjecatelja. Hercegovina je na Državnom prvenstvu Hrvatske za mlađe uzraste 2019. bila najuspješniji klub, s devet osvojenih odličja. Ako tome dodamo i uspjehe s međunarodnih natjecanja, broncu Andrije Vasilja sa Svjetske lige mladih i dvije srebrne medalje Ivana Nike Prusine s Balkanskog prvenstva, onda možemo svi biti ponosni što jedan takav klub postoji na ovim prostorima. Naglasila bih kako je gosp. Josip Grbavac, nekadašnji natjecatelj, danas renomirani europski sudac, prvi s tom licencom na prostoru Hercegovine. Raduje me i činjenica kako u klubu postoji i karate za djecu vrtićke dobi koji vodi nekadašnja uspješna natjecateljica i odgojiteljica Anđela Planinić."

No poseban dojam na vas ostavlja Jelena Pehar?

"Jelena je posebna djevojka, sportašica s mentalitetom pobjednice. Pratim njezinu karijeru odprvoga turnira i državne medalje u Jasterbarskom 2011. i mogu kazati kako za ju nema izgubljenoga meča.

Karate klub Hercegovina,karate,Brotnjo,Tanja Vučić

To je najbolje dokazano na Svjetskom prvenstvu u Jakarti kada je u finalnom meču protiv Egipćanke Abelouu 30 posljednjih sekundi napravila četiri vezana poena i došla do najsjajnijeg odličja.Iznimno mi je drago da je uspješno krenula i u seniorski karate i to je potvrdila naslovom državne prvakinje. Vjerujem kako su pred njom godine u kojima će nas još puno puta razveseliti svojim nastupima."

Uz Jelenu, koju biste još natjecateljicu istaknuli?

"Svatko od njih na sebi svojstven način je vrijedan spomena i divljenja. Katarina Sušac, koja je također poniknula u Brotnju, već treću godinu je najbolja seniorka države. Njezina starija sestra Marija, ostavila je neizbrisiv trag u jednom razdoblju kluba, kao i Irena Prga, Marija Grgić, sestre Zovko, Martina Jarkić. Drago mi je da sam imala čast pratiti njihove rezultate i radovati uspjesima na najjačim turnirima", kazala je Tanja Vučić u razgovoru za hercegovina.info.