FOTO  Judisti Borse uspješni u Austriji

BorsaAustrija

Natjecanje je organizirao austrijski judo klub „Creativ Graz“, a džudaši su se nadmetali u dvorani Freizeitpark u Fronhleitenu pored Graza. 

Nastupilo je oko 800 natjecatelja iz 114 klubova i 18 zemalja (Brazil, Bugarska, Njemačka, Italija, Švicarska, Lihtenštajn, Austrija, Poljska, Rumunija, Rusija, Švedska, Srbija, Slovačka, Slovenija, Češka, Mađarska i BiH).

Svih 5 natjecatelja iz Borse ostvarili su plasman na ovom jakom turniru. Medalje su osvojili Petar Zadro (zlato), Mia Maksumić (srebro) i David Pušić (bronza).

Zadro je u „jurišu" do zlata pojedio Rumuna Pop Bogdana, zatim Njemca Schall Paula te u polufinalu Austrijanca iz Zeltwega Grohs Gernota. U finalu je porazio Njemca Hofacher Benjamina te osvojio zlatno odličje.

Mia Maksumić je uz 4 uzastopne pobijede i poraz u finalu osvojila srebreno odličje. Pobijede je ostvarila nad Austrijankom, Njemicom, Bugarkom i Ruskinjom dok je u finalu od Maksumićke bolja bila Austrijanka Galumbo Katharina.

David Pušić je u prvom kolu poražen od osvajača zlatne medalje na ovom turniru Rumuna Daniela Ciulfica. U repasažnim mečevima Pušić je briljirao pobjedivši Bugara Todorova, Čeha Dolojes Matousa, te u borbi za bronzu Rusa Pan Georgia.

Na ovom turniru BiH je imala ukupno 26 svojih predstavnika, a iz Borse su još nastupili Danica Jurić koja je na kraju završila na 5. mjestu, te Domagoj Marić koji se plasirao među 7 najboljih u svojoj kategoriji.

Napomenimo da će velika sportska manifestacija „Borsa Open" uz dvije nove zemlje Rumuniju i Italiju najvjerovatnije, ove godine, imati i predstavnike Austrije te bi se u listpoadu u Mostaru mogli nadmetati džudaši iz čak 12 zemalja što je zasigurno rekord za natjecanja koja organiziraju sportski kolektivi u BiH.

Spomenimo i informaciju da je sekcija Judo kluba „Borsa" u Čapljini koja je aktivna od ove godine dana 19.06.2014. prvi put imala svoj prvi test znanja ove drevne borilačke vještine. Polagalo je 13 djece i svi su položili za svoj prvi (5 Kyu) pojas. Naime, oni su i prvi Čapljinci koji su položili za judo pojas jer do sada nikada u tom hercegovačkom gradiću nije bilo judo kluba niti judo škole. Zahvaljujući Judo klubu Borsa iz Mostara i na samom jugu Hercegovine, djeca zainteresirana za ovaj sport moći će se njime baviti, stjecati znanja, putovati, širiti svoja poznanstva, natjecati se i odgajati.