FOTO  Jozo Zovko brončani na Balkanijadi

Judo Borsa Jozo Zovko
... za ml. kadete do 15 godina.

Balkansko prvenstvo održano je u Bugarskoj (12.07.) pod okriljem judo federacije Balkanskih zemalja. U sportskoj dvorani „Paisii Hilendarski” u Plovdivu natjecali su se borci iz svih balkanskih zemalja (Albanija, Srbija, Turska, Makedonija, Rumunjska, Crna Gora, Bugarska, Grčka i BiH), a pravo nastupa imali su prvaci i viceprvaci svojih država. 

Naglasimo da se Zovko u svibnju ove godine okitio zlatnom medaljom na državnom prvenstvu te na taj način izborio izravan plasman na balkanijadu za ml. kadete. U borbama do brončanog odličja u kategoriji do 55 kilograma Zovko je odradio 4 borbe, te nanizao 3 pobijede uz 1 poraz.

U prvom kolu Jozo Zovko pobijeđuje Rumunja Solomon Alexandrua. Nakon Rumunja Zovko pobijeđuje Crnogorca Tanjević Vojina, a u 3. kolu tj. polufinalnoj borbi biva poražen od predstavnika Turske, ujedno i prvaka balkana, Erel Seyita. U borbi za brončano odličje Zovko pobjeđuje kolegu iz reprezentacije Vuka Eleza.

Sa Zovkinom brončanom medaljom - Borsa trenutno broji 16 osvojenih odličja osvojenih u posljednih 7 godina sa Balkanskog prvenstva u čemu je ovaj sportski kolektiv zasigurno rekorder u gradu Mostaru, pogotovo kada su u pitanju olimpijski sportovi .

Mladi Zovko je sa odličnim uspjehom završio osnovnu školu u Pologu te će svoje školovanje nastaviti u Elektro školi Ruđera Boškovića u Mostaru. Da se svaki rad i trud isplati Jozo je očit primjer jer svakodevni i naporni judo treninzi te i samo „vozarenje" po 30 km dnevno na treninge urodilo je plodom, a komentar na svoj nastup dao je i osvajač medalje: „Bilo je teško, u prodoru prema finalu zaustavio me je predstavnik Turske, al sam na kraju ipak skupio snage te pobijedio borbu za medalju. Zahvalio bi se trenerima i čitavom klubu koji su mi pomogli da ostvarim ovaj za mene vrlo značaj rezultat. Hvala i mojoj obitelji na podršci."

Iz judo kluba „Borsa" na prvenstvu balkana nastupili su još Ana Marić i Josip Milišić, no, otpor koji su pružili svojim protivnicima nije bio dovoljan za prolazak u 2. kolo.