Još jedan Mostarac u ulozi državnog prvaka

Miran Đorđevski
Zbog toga bi ovi sportovi i ovi sportaši trebali biti bolje medijski popraćeniji. Upravo zato u 'Sportskom ponedjeljku' nastojimo donijeti priče o tim 'malim' sportašima koji također mukotrpno treniraju kako bi bili najbolji.

Prvi.tv donosi priču o Miranu Đorđevskom, članu taekwondo kluba Cro Star iz Mostara. Tko je Miran Đorđevski? Taekwondo borac, trener, sudac ili student? On je sve to....

„Taekwondoom se bavim već 13 godina, a počeo sam u klubu Cro Star Mostar čiji sam član i danas. Osim što se aktivno bavim ovim sportom, počeo sam i trenirati sve dobne skupine u klubu. U biti kada me pitaju 'čime se bavim u taekwondou?', odgovaram im - svime. Aktivno se borim, trener sam, te sam počeo i suditi i došao sam do prve klase", govori nam Miran Đorđevski, te nastavlja sa radom u klubu:

„U klubu imamo oko 120 članova, koje smo podijelili na dosta grupa. Treniramo u dvorani u 'Orci' u koju smo dosta financija uložili. Drago mi je kako su i roditelji prepoznali taj trud, a u prilog tome govori i velik broj članova. Zbog velikog zanimanja za ovaj sport osnovali smo klub i u Širokom Brijegu koji je počeo s radom u 10. mjesecu prošle godine. Treneri u TK Široki Brijeg su isti kao i u Cro Staru... Trenerica Klaudija Marić, Damir Šunjić i ja. Veoma smo ponosni što smo uspjeli proširiti ovaj sport na još jednu hercegovačku županiju. Smatram kako u ovim krajevima ima dosta talenta za tekwondo."

Ovaj 21-godišnji borac aktualni je državni prvak Bosne i Hercegovine. Za taj naslov je uložio sav svoj trud, a nada se kako će i ove godine obraniti status najboljeg u državi.

„Prošle godine sam se najviše bazirao na Državno prvenstvo, to mi je bio neki cilj, jer ipak u seniorskoj konkurenciji nikada nisam osvojio zlatnu medalju. Odradio sam odlične pripreme i imao neke jake pripremne borbe, koje nisu bile na službenim turnirima. U finalu sam imao tešku borbu protiv jako teškog protivnika, ali sam uspio doći do naslova. Ove godine sam također započeo pripreme za Državno prvenstvo koje je vjerojatno u ožujku. Još nismo dobili raspored i ne znamo gdje će se održati. No, to je manje bitno. Jedino mi je važno obraniti titulu. Vjerojatno ću preskočiti dosta turnira ove godine, jer ne mogu sve stići zbog fakultetskih obveza. Dok sam bio junior stvarno sam svugdje nastupao, ali sada jednostavno ne stignem."

Evo, kada ste spomenuli juniorske dane, možete li navesti neke od najvećih uspjeha?

„Osvojio sam Otvoreno prvenstvo Berlina što je stvarno jedan od top turnira. Posebno bih istakao Otvoreni turnir južne Njemačke gdje sam osvojio također zlato. U finalu sam se borio s jednim Talijanom koji je vrh borac. Svi ti turniri po Europi su bili na jednoj vrhunskoj razini i skupio sam dosta iskustva. Danas u seniorskim danima, teško je ići na sve te turnire koji zahtijevaju dosta financija. Baziram se na Državno prvenstvo, jer nam ne treba puno novaca za putovanja, a na njemu dobivamo i novčane nagrade", govori Đorđevski, te nam otkriva i planove za budućnost:

„Dokle god budem imao volje aktivno ću se baviti taekwondoom. Ovisi što će mi budućnost donijeti. Ovo je niskobudžetni sport, pogotovo u našoj državi, te nekada izgubite i volju za natjecanjem. Ja i dalje svakodnevno treniram, što radi državnog prvenstva, tako i radi svog osobnog zdravlja. Na četvrtoj sam godini Ekonomskog fakulteta, te vremena moram posvetiti i studentskim obvezama. No, nastojim 'gurati' dokle mogu. Za sada bez većih problema usklađujem sve svoje obveze. Naravno, želio bih pored aktivnih borbi biti i trener i sudac u ovom sportu još dugi niz godina. Posebno mi je zadovoljstvo trenirati djecu i vidjeti uspjehe svog rada. U trenerskom sam poslu tek dvije godine, ali proživljavam uspjehe svojih učenika kao da su moji vlastiti. Želio bih djeci prenijeti ono znanje koje je meni prenijela trenerica Klaudia Marić i klub Cro Star. "

TK Cro Star svake godine u 11. mjesecu organizira Mostar Open, koji je najjači turnir u državi. Ovaj turnir se u gradu na Neretvi održava već osam godina i ugostio je dosta klubova. Takvi turniri pridonose stjecanju ogromnog iskustva u ovom sportu koji je ujedno i u obitelji olimpijskih sportova.

Olimpijske igre zvuče privlačno... Državni ste prvak, osvajali ste juniorske turnire, može li Miran Đorđevski otići na Olimpijadu?

„To me dosta prijatelja pita... Smatram kako imam talenta i volje za velike rezultate u tekwondou, ali ne ovisi sve od toga. Financijska situacija je podjednako bitna. Otići na rangirne G1 turnire, zahtjeva dosta novaca, a u ovoj državi ih nema za ovaj sport. Nemoguće je otići na rangirne turnire u Dubaji ili Los Angeles. Evo na primjer Hrvatska je puno ispred BiH u taekwondou, pa mogu osigurati nastupe za samo četiri borca. Smiješno je kako savez ne može osigurati nastup na turniru u Turskoj na koji se može otići i autobusom, a kamo li da pričamo o nekim udaljenijim mjestima. Imam prijatelja u Zagrebu s kojim se često borim na turnirima u finalu i vidi se velika razlika između taekwondoa u Hrvatskoj i BiH. Dok ja na turnire idem samo s trenericom, on iza sebe ima trojicu trenera i fizioterapeuta koje plaća hrvatska reprezentacija. Dok on ide na pripreme u Južnu Koreju, ja se pripremam na 'Trimuši', tako da je teško očekivati odlazak na Olimpijske igre. To je gotovo nemoguće..."