Ivona Ćavar: Olimpijske igre najveći su san

ivona ćavar, karate

Prije desetak navršilo se tri godine od velikog mostarske karatšice i članice Sveučilišnog karate kluba Neretva Mostar, Ivone Ćavar od velikog uspjeha i medalje sa Svjetskog prvenstva u Linzu. Sjećanje na taj događaj u Ivoni uvijek probudi velike emosije.

-Istina, jedna od najdražih medalja u karijeri, i ujedno podsjetnik velikih emocija i motivacije ka novim medaljama, kaže Ivona za Hercegovina.info.

Evo, tri godine je prošlo od najdraže medalje. Što možemo reći o njima, koliko si zadovoljna kako su one u sportskom i rezultatskom dijelu protekle?

-Jako sam zadovoljna prethodnim rezultatima, no ujedno smatram da to mogu podići na još veću razinu

Uz to što je osvajačica bročanih medalja sa svjetskog i europskog prvenstva, Ivona je proglašena i za najbolju sportašicu u gradu na Neretvi za proteklu godinu. 

-Zauzeti najbolje mjesto u svom gradu je jako posebna nagrada za mene, kaže Ivona.

ivona ćavar, karate

Znamo kako je Hercegovina dala a i dalje daje vrhunske karataše koje brane boje kako BiH, tako Hrvatske. No, koliko država prepoznaje karate kao sport? 

-Slažem se, Hercegovina je ispoljila vrhunske karataše, i vjerujem da ce ih biti još. No nažalost, svima poznato stanje BH sporta, izostaje podrška ka najboljim rezultatima, uključujući i Olimpijske medalje.

Može li se zapravo živjeti od karatea?

-Može, ali na našem području je to već teži slučaj, govori nam Ivona, koja uz karate nije zapostavila ni akademski dio.

-Kraj rujna sam obilježila zavrsetkom pete godinu studija i stekla sam zvanje magistrice Kineziologije, ambicije vuku ka jos većim zvanjima u sklopu moje struke.

ivona ćavar, karate

Što je u trenutnom fokusu što se karatea tiče?

-Trenutni fokus je na narednoj sezoni, i turnirima koji slijede kao kvalifikacijski za Olimpijske igre 2020 godine. 

Olimpijske igre su veliki san? Može li se do Tokija i koji su ciljevi?

-Pretpostavljam da su Olimpijske igre najveći san svakog sportaša pa tako i mene.
Budući da je karate tek novi sport na narednim igrama, došlo je do dosta izmjena pravila i kategorija. No, glavni kvalifikacijski turnir slijedi u svibnju 2020. godine u Parizu, tako da je to naredni cilj, kazala je u razgovoru za Hercegovina.info Ivona Ćavar.