Harun Sadiković peti na Grand Slamu Pariz 2017.

Harun Sadiković
Turnir je održan u čuvenoj pariškoj dvorani „Bersy" koji je pratilo impozantnih 15.000 gledalateljaiz cijelog svijeta.

Na ovom turniru nastupila je judo reprezentacije BIH u sastavu Toni Miletić -90kg, Aleksandra Samardžić -70kg, Larisa Cerić +78kg i Harun Sadiković +100kg.

Od naših reprezentativaca najbolji uspjeh postigao je Harun Sadiković, čiji je nastup bio jedan od najvećih pozitivnih iznenađenja.

Harun je s tri pobjede i dva poraza ostvario plasman među pet najboljih.

Ovaj plasman dobija na značaju, činjenicom da je Harun u prvom meču deklasirao petorostrukog prvaka Europe, dvostrukog prvaka svijeta i srebrenog sa Olimpijskih igara London 2012., favorita ovog turnira legendarnog ruskog reprezentativca Aleksandra Mikajlina.

U drugom kolu također je pobijedio maksimalnim rezultatom drugoplasiranog sa svjetske ranking liste rumunja Daniejla Nateu, inače pobjednika Masters turnira u Guadalajari 2016.

Za ulazak u polufinale Harun Sadiković je izgubio od ovogodišnjeg pobjednika turnira Grand Slama Pariz 2017. Japanca Ojitani Takeshi, dok je u repasažnoj borbi pobijedio trećeplasiranog sa Svjetskog prvenstva tunižanina Faicel Jaballah.

U borbi za medalju 10 sekundi prije kraja nažalost bio je uspješniji brazilac Silva Rafael, bivši prvak svijeta.

Na ovaj način Sadiković je zauzeo peto mjesto, rezultat vrijedan divljenja tim prije kada se zna da je Harun Sadiković bio jedan od najmlađih sudionika ovog turnira.

Naši ostali predstavnici i pored dobrih borbi ostali su bez plasmana.

Harun Sadiković je ovim pokazao da je jedan od najboljih superteškaša na planeti i da je njegovo vrijeme tek dolazi.

Selektor judo reprezentacije BiH prof. dr. Branislav Crnogorac više je nego zadovoljan ovim nastupom, ali je svakako od Haruna očekivao ovaj rezultat s obzirom da naš natjecatelj duži niz godina bilježi rezultate na međunarodnoj sceni.

Na ovaj način Judo savez BiH je sa svojim seniorskim reprezentativcima otvorio međunarodnu natjecateljsku sezonu 2017, a ovaj nastup je prvi vijesnik vrlo uspješne natjecateljske sezone najtrofejnijeg olimpijskog sporta u BiH.

Uz ovo treba dodati da se u seniorsku reprezentaciju BiH ponovo priključio Univerzitetski prvak Europe, Ibro Miladin.