VIDEO  Gost u emisiji Maria Vrankića je bio legendarni George Jure Čuvalo

Bivši kanadski boksač teške kategorije i jedan od najuspješnijih boksača svih vremena George Jure Čuvalo posjetio je svoj rodni kraj Ljubuški nakon 39 godina. 

 

Čuvalo je postao poznat s 18 godina, kad je na jednom turniru nokautirao četvoricu suparnika osvojivši nagradu od 500 dolara. Bio je prvi Hrvat u svijetu profesionalnog boksa, a tijekom 21-godišnje karijere dva se puta borio za titulu svjetskog prvaka u superteškoj kategoriji.

Ostvario je 73 pobjede (64 nokautom), a jedini je profesionalni boksač koji nikada u karijeri nije pao u ringu! Poražen je 18 puta, a dva je puta odboksao neriješeno.

Život ga nije mazio ni poslije završetka boksačke karijere.  “Nikada nisam ni pomislio da će moji sinovi postati ovisnici. Nakon što sam završio karijeru, sve je izgledalo kako se samo poželjeti može. Sa ženom Lynn dobio sam petero djece, četiri sina i kćerku, imali smo veliku i složnu obitelj. Trajalo je to do sredine osamdesetih, a onda je počelo”, rekao je Čuvalo. Njegov najmlađi sin Jesse nakon samo devet mjeseci borbe s heroinom stavio je jednog dana 1985. pištolj u usta i povukao okidač. Nije mogao više. Imao je 20 godina. U isto vrijeme, njegova dva brata George Lee i Steven već su bili duboko u paklu droge. Čuvalo je osjećao da je samo pitanje vremena kada će dogoditi nova tragedija. “Njih dvojica su više vremena provodili u zatvoru nego na slobodi, jer nisu birali načina da dođu do droge. Dogodilo se da se Steven 15 puta predozirao u razdoblju od samo dva mjeseca. Pakao nije prestajao. Osam godina nakon Jessejeva samoubojstva George Lee je ubrizgao smrtonosnu dozu. Nađen je posljednjeg dana u listopadu  1993. u hotelskoj sobi.  Dva dana nakon njegovog pokopa majčino srce više nije moglo izdržati. Lynn je popila bocu tableta i pridružila se sinovima. Našli su je kako leži na lijevom krevetu”, istaknuo je vidno uzbuđen Čuvalo.

Borba protiv droge
Georgeu je ostalo spasiti Stevena po svaku cijenu. Iako nije prestajao sa starim načinom života, ipak je pristao s ocem krenuti diljem Kanade i početi držati predavanja o ovisnosti. Izgledalo je kao da se ukazao tračak nade. Međutim, droga je i ovoga puta bila jača od želje za normalnim životom. Sestra Vanessa pronašla ga je 1997. u svom stanu kako sjedi naslonjen na stol. Iz jedne ruke je virila igla, dok je u drugoj još uvijek držao nezapaljenu cigaretu. George Čuvalo danas živi da bi se borio protiv droge. Sada putuje po cijeloj  Kanadi i po školama, zatvorima, domovima za nezbrinutu djecu, drži predavanja. Vjeruje da je uspio ako bar jedan mladi život svojom pričom potakne da se vrati na pravi put. S velikim ponosom ističe da su mu  kćerka Vanessa i sin Mitch završili fakultete i da su uspješni, iako je životna tragedija itekako imala utjecaja na njihov život.

Chuvalo održao gimnazijalcima predavanje o borbi protiv droge

Cijela emisija: