FOTO  Džidić i Vrljić osvojili medalje na prvenstvu Balkana u Rumunjskoj

judo neretva
Klub je na oba turnira imao po tri predstavnika reprezentacije BiH.
Balkansko prvenstvo u Temišvaru

U Temišvaru se održalo Balkansko prvenstvo za djecu do 13 godina gdje je trener Neretve poveo svoja tri člana koja su se na prethodnim kvalifikacijama odnosno državnom prvenstvu plasirali na prvenstvo Balkana. Napominjemo kako su sudionice balkanskih prvenstava inače Albanija, Bugarska, Bosna i Hercegovina, Grčka, Rumunjska, Turska, Srbija, Cipar, Kosovo, Crna Gora i S. Makedonija. Na žalost i ove godine na Balkanskom prvenstvu nije nastupila reprezentacija Srbije.

U veoma jakoj konkurenciji članovi mostarske Neretve su na najbolji način predstavili svoj grad, ali i BiH, te dokazali kako se mogu nositi i sa mnogo boljim, organiziranijim i više milijunskim državama.

Najuspješnijom ovoga puta iz redova Neretve bila je Korina Džidić koja je jednostavno pomela svoju konkurenciju u kategoriji do 44 kg i tako se plasirala na najviše pobjedničko postolje. Džidić je imala za prvu protivnicu reprezentativku Crne Gore Šćekić Slađanu, koju je pobijedila na čisti Ippon. U drugom kolu čeka je vrlo oprezna i jaka reprezentativka Turske, Demir Rumeysa koju je Džidić savladala u parteru i zahvatom držanja došla do ippon-a. U finalnom bloku Džidić za protivnicu ima Ivanu Buntić, inače prijateljicu i krasnu djevojčicu iz JK „Hercegovac" od koje gubi borbu skoro do samom kraja na dva shida i jedan waza-ari. U posljednjim sekundama borbe, točnije u sedmoj sekundi Džidić izjednačava borbu bacanjem na waza-ari, a u četvrtoj sekundi prije kraja borbe baca na još jedan waza-ari i time osvaja prvo mjesto i zasluženo odnosi titulu najbolje na Balkanu u toj kategoriji.

Naš drugi predstavnik Neretve, reprezentativac BiH u kategoriji do 46 kg, Rino Vrljić u prvom kolu dobiva za protivnika reprezentativca Grčke, Kotsopoulos Evangelos kojeg u prvoj minuti Vrljić baca na sjajan ippon. U drugom kolu dočekuje ga reprezentativac Bugarske, Glushkov Stiliyan kojeg mostarski šampion baca na odličan ouchi-gari i time se plasira u polufinale samog natjecanja. U polufinalnoj borbi za protivnika ima reprezentativca Turske, Demirtas Oguz sa kojim je u samom početku borbe imao bacanje na waza-ari, ali koji mu nisu htjeli priznati suci iz Rumunjske i Turske.

U nastavku borbe Vrljić i dalje aktivno radi borbu gdje svojom tehnikom ugrožava sebe i tako turski predstavnik prelazi u vodstvo, ali nakon pola minute Vrljić baca protivnika na čisti ippon, tehnikom ura-nage na koji turski i rumunjski suci okreću u korist Turskog predstavnika i daju samo waza-ari za reprezentativca BiH i tako samo izjednačavaju borbu. Na isteku vremena donose jako lošu odluku po BiH reprezentativca, Rina Vrljića i sudačkom odlukom proglašavaju za pobjednika predstavnika Turske, na što se cijela dvorana bunila, na loše donesenu odluku, ali popravke nije bilo. Sljedeća borba je bila presudna za mostarca, kako bi osvojio barem brončanu medalju iako je zaslužio u najmanju ruku finale u svojoj kategoriji. U borbi za treće mjesto Vrljić za protivnika dobiva opet drugog reprezentativca Grčke, Simeonidis Stavrosa kojeg pobjeđuje svojom aktivnošću i tako osvaja treće mjesto na Balkanu, zlatnog sjaja.

Martina Rogić, naša treća reprezentativka u kategoriji plus 57 kg ovoga puta nije uspjela da dođe do pobjedničkog postolja. Ona je izgubila prvu borbu od reprezentativke Rumunjske, Micas Adina, koja je na kraju i povukla mostarsku galebicu u borbu za treće mjesto. U borbi za treće mjesto gubi od reprezentativke Bugarske i tako se plasira među pet najboljih na Balkanu u toj kategoriji gdje su njene protivnice bile teže i po 15 kg.

Europski Cup za juniore, Sarajevo

Prvog dana klub je imao jednog predstavnika, reprezentativca Srđana Ajvaza u kategoriji do 90 kg koji je u prvom kolu imao za protivnika reprezentativca Hrvatske koji je inače 116 na svjetskoj rank listi za juniore. Ajvaz ga u trećoj minuti pobjeđuje na fantastičan ippon i time se plasira u drugo kolo. U drugom kolu zapada ga reprezentativac Izraela, 57 na svjetskoj rank listi od kojeg Ajvaz gubi nespretnim potezom, polugom na laktu u 2 minuti i time završava svoj nastup. Izraelac, nije došao do pobjednika skupine, ali je na kraju kroz repasaž ipak stigao do pobjedničkog postolja, osvojivši treće mjesto.

Drugog dana EU Cupa klub je imao još dvoje reprezentativaca, Ivana Marijanovića u kategoriji do 60 kg koji ima za protivnika reprezentativca Švedske, Dahlin Alexander i od kojeg gubi na ipoon u drugoj minuti. Reprezentativac Švedske gubi sljedeću borbu i time predstavnik Neretve i BiH više nema priliku za popravnu borbu.

Jedina reprezentativka BiH iz reda Neretve, Antonija Jozeljić u kategoriji do 63 kg ima za protivnicu reprezentativku Nizozemske, Den Hartog, od koje gubi, a potom gubitak opet od druge reprezentativke Nizozemske, Hooi Noa te tako osvaja 9. mjesto u konkurenciji od 21 natjecateljice, priopćili su iz Judo kluba Neretva.