Damir Beljo za Hercegovina.info: Moj cilj je uvijek isti, boriti se za naslov svjetskog prvaka

Damir Beljo, bombarder s neretve

Pun samopouzdanja, strpljiv, marljiv, ponizan, čvrsto na zemlji, pun predanja u Božju volju, sve to je naš najbolji boksač.

Damir Beljo, popularni Bombarder s Neretve polako se oporavlja od ozljede bicepsa koja ga je na neko vrijeme udaljila iz dvorane i ringa. U skorije vrijeme Damir odlazi na pripreme u Dusseldorf gdje će marljivo trenirati, i strpljivo čekati svoju priliku. Cilj našeg boksača je boriti se za naslov prvaka. Pokušao je Damir kao izazivač dogovoriti i meč s Europskim prvakom Edinom Puhalom, no nije naišao na dobru volju druge strane. 

Damir Beljo,bombarder s neretve

U posljednje vrijeme Damir je svoje znanje i iskustvo prenosio mladim borcima u Širokom Brijegu, a o svim temama porazgovarali smo večeras s ovim trostrukim prvakom Europe.

 -Biceps je Bogu hvala, skroz oporavljen i sve je u redu. Nije bila neka velika ruptura, ali me je ipak morala udaljiti od sale. Sada je sve super i moram što prije nastaviti sa jakim treninzima.

Kreću pripreme u Njemačkoj?

-Tako je sada se vraćam u Dusseldorf. Ovdje baš i ne mogu trenirati, ne mogu imati potpuni mir zbog obaveza. Tamo ću  biti u maksimalnom fokusu i imam sve ono što mi treba, a najjvažniji je mir, kaže popularni Bombarder s Neretve za Hercegovina.info.

No, uz to uvijek ide i puno žrtve.

-Najviše mi uvijek nedostaje obitelj. To su ipak velika odricanja, jer moram biti odstutan od svoje obitelji, od svoje djece, dva do tri mjeseca, tako da je to malo nezgodno, ali Bogu hvala proći će i to.

Damir Beljo,bombarder s neretve

Diglo se dosta prašine u posljednje vrijeme oko meča s Edinom Puhalom?

-Ma na tu temu s više nema što kazati, većina je rečeno. Ja sam od WBO-a dobio da mogu biti izazivač, budući da sam bio Europski prvak i uspio sam to dva puta obraniti. Dobio sam i priliku boriti se za svjetski naslov, ali kao što i sami znate imao sam prometnu nezgodu, tako da sam tu priliku propustio. Sama ta činjenica govori da sam rangiraniji od svih Edinovih bivših protivnika, i samog Edina ispred kojega sam na svjetskoj listi nekih 22 ili 23 mjesta. Odluka njegovog tima je takva i ja je poštujem. Svi mi u boksu znamo koliko vrijedimo. Ja uistinu želim Edinu sve najbolje u njegovoj karijeri, a on i njegov tim ako su bilo kada zainteresirani za meč, ja sam uvijek Bogu hvala spreman.

Ostaje biti strpljiv, naporno raditi i čekati svoju priliku.

-Nažalost, meni se uvijek dogodi neka prilika kada nisam u treningu i kada sam pod ozljedom, kako je bilo i za WBA GOLD.  Meni je u ovom trenutku potreban samo meč ili dva i ja sam u vrhu. I dalje sam Bogu hvala neporažen. Potrebno mi je samo da uđem u jednu od verzija za neki podpojas, za jedan od četiri najjača. Mislim da bi nakon toga, trebao samo jedan ili dva meča nakon kojih bi odmah dobio priliku za svjetski naslov.

U posljednje vrijeme svojim iskustvom i znanjem dosta Damir Beljo pomače relativno mladom klubu Kickboxing klubu Široki.

-Ja sam davno surađivao sa Ivanom Soldom kojega smatram izuzetno dobrim čovjekom. On je bio jako veliki potencijal u borilačkom sportu, ali nažalost nije imao uvjete i vjetar u leđa. Ali sigurno to je jedan pravi čovjek i pravi borac, koji mi je mali milijun puta sparirao kada je god bilo potrebno, kako se kaže u svaka doba. On je neustrašiv. Postali smo veliki prijatelji.

Damir Beljo,bombarder s neretve

Damir Beljo i Darko Lebo

Pozvali su me on i Darko Lebo i te dečke baš simpatiziram. Uvijek ću im vrlo rado doći pomoći. Mislim da sam im neke stvari iz ringa svojim iskustvom prenio. Nadam se da sam im bio od neke koristi i vrlo rado se odazivam na njihove pozive, ali i slične takve pozive.

Ima li tu potencijalnih boraca?

-Pa vidite, oni su jako mlad klub. Mali Jure Mandić je baš talenat i to se vidi. Da li će to netko znati prepoznati i da li će ih netko pomoći vidjet ćemo, ja bi to jako volio. Što se mene tiče vrata su im uvijek otvorena kroz treninge. Ponavljam jako su mlad klub, ali to je Hercegovina, to su dečki s krša i kamena i sigurno je kako će tu biti potencijala, no, tek su krenuli. Ja vjerujem kako će se kroz skorije vrijeme pokazati neki momci koji bi će nešto u borilačkom svijetu i napraviti. U svakom slučaju jedna super priča za Široki Brijeg. Ivan im može dosta pomoći. Važno je sklanjati omladinu sa ulice, a i inače rekreativno to je jako dobar sport.

Moramo se na kraju dotaknuti nažalost i ružne strane boksa. U posljednje vrijeme nekoliko tragedija sa smrtnim ishodima? Što poručiti svim roditeljima čija djeca žele trenirati boks?

-Istina, u nekih mjesec i pol dana bila su tri smrtna slučaja, za koje javnost zna. Nažalost ima smrtnih slučajeva i po salama za koje se i ne zna u javnosti. Gledajte, ja imam dva sina i školu boksa će morati proći i znati kao Očenaš, a da se bave boksom iskreno ne bih volio, osim ako baš u njima budem vidio da mogu biti šampioni svijeta, ali tu se treba posložiti puno stvari. Vidite igra se nogomet pa netko doživi infarkt, netko umre na terenu. Danas nema pravila. Činjenica jeste da se u boksu događalo dosta smrtnih slučajeva. U boksu su udarci u glavu stalni, događalo se to da od oteknuća mozga dečki nažalost preminu. Što reći roditeljima? Boks je definitivno najljepši sport za rekreativno se baviti s njim. U svakom smislu bi ga preporučio za sve, a posebice za djecu koja su u razvoju, jer oni samim tim stječu veće smopouzdanje i za sami život. Kroz taj sport izgrađuju se sigurno u plemenitije ljude, iako znam da je nekome jako teško reći pusti svoje dijete da se bavi tim. To je osobna odluka, a svaka odluka sa sobom donosi svoje dobre i loše stvari.

Damir Beljo,bombarder s neretve

Mladi borci iz Širokog Brijega uče od Damira Belje

Cilj Damira Belje uvijek je ostao isti, ali ga je potpuno predao u Božje ruke i Njegovu volju.

-Moj cilj je boksati za svjetski naslov. Nikad nisam rekao da ću biti prvak svijeta, ali sparirao sam svim najboljim boksačima i uistinu sebe vidim u profi boksu. Imamo veliku vjeru u sebe i u dragoga Boga i imam veliko samopouzdanje, a i mogu podnijeti dosta  toga. To sam pokazao i kroz Olimpijski boksi evo sada u profesionalnom. Uistinu, moj cilj od samog ulaska u profi boks je uvijek ostao isti, kao i svi osobni stavovi. Želja je da boksam sa svim najboljima i da boksam za svjetski naslov kako sam i kazao. Ako to bude Božja volja biti će, ako i ne bude Bogu hvala i na ovome svemu do sada, kazao je u razgovoru za Hercegovina.info Damir Beljo.