Damir Beljo: Presretan sam da su uz mene sva tri naroda u BiH

Damir Beljo, boks, Damir Beljo, boks, boksač
To je u intervjuu za Dnevni avaz rekao jedan od najboljih bosanskohercegovačkih boksera Damir Beljo, koji je u Grajsvaldu u nedjelju obranio naslov prvaka Europe u kruzer kategoriji po WBO verziji.

Obrana naslova

„Bombarder iz Mostara" prekidom u prvoj rundi pobijedio je njemačkog borca Maika Kurcvajla (Kurzweil), istog protivnika protiv kojeg je u ožujku 2015. osvojio naslov u WBO verziji, a u listopadu prošle godine obranio u Širokom Brijegu protiv Muhameda Rasulija.

Ovim trijumfom u Njemačkoj Beljo je postao prvi bokser s područja bivše Jugoslavije koji je tri puta obranio naslov prvaka u WBO verziji.

- Za meč obrane naslova pripremam se od Nove godine. Da će mi Kurcvajl biti protivnik, doznao sam prošlog mjeseca. Da budem iskren, pripremao sam se za duel s Tonijem Belavom 9. travnja u Londonu, gdje smo se trebali boriti na bokserskoj reviji, ali su iz WBO-a tražili da prvo moram obraniti titulu. Tada se javio Kurcvajlov tim, koji je želio revanš za poraz u ožujku prošle godine - kaže Beljo.

Kako je izbor pao na njemački Grajsvald?

- Organizatori ove revije su mi ponudili mogućnost da će moj meč biti uvršten kao superborba za europski naslov. Ja sam prihvatio, a i sam Kurcvajl je rekao da nema ništa protiv. Revija u Grajsvaldu bila je solidna, ljubitelji boksa u dvorani su vidjeli osam borbi.

Vaša je trajala svega rundu, 180 sekundi.

- Meč je trajao svega rundu, jer se Kurcvajl ponio kao prava kukavica. To sam i rekao publici nakon što sam obranio pojas, jer mi je žao što nisu vidjeli kvalitetniji meč. A sve zahvaljujući kukavičluku njihovog borca.

S obzirom na to da nije bilo direktnog prijenosa meča, opišite nam kako je protekla ta jedina runda?

- Za tih 180 minuta uzdrmao sam ga dva puta. U dva navrata je i bio na ivici nokauta, ali ga je spasio gong. U pauzi su ga liječnici odmah pogledali. On se žalio na oko i ljekari su donijeli odluku o prekidu borbe. Tada se ponio kao kukavica i ovaj potez je ispod časti s njegove strane. Na kraju sam dodao da Kurcvajl ne zaslužuje da se više bori u WBO verziji.

Jeste li imali podršku s tribina?

- Naravno! Na tribinama je bilo 20 mojih prijatelja, koji su zdušno navijali za mene, ali sam isto tako znao da je cijela Bosna i Hercegovina uz mene. Na mojoj Facebook stranici prije meča dobio sam veliku podršku od mojih navijača, koji su kazali da će moliti Boga za mene i svima veliko hvala.

U ringu su se ponovo našle zastave Bosne i Hercegovine te ramska zastava, tvog oca iz Rame i tvoje djedovine?

- Bio sam spreman ostaviti život za pobjedu! Hvala čitavoj Bosni i Hercegovini, dobio sam podršku od sva tri naroda u našoj zemlji i presretan sam zbog toga. Mnogi su molili za mene prije i za vrijeme meča. Sada se kući vraćam s pojasom i to je najvažnije.

Što dalje nakon treće obrane naslova?

- Spreman sam na sve. Hoću da se borim s velikim imenima. Ne mora to biti meč za svjetsku titulu. Meni je važno da sam obranio naslov, učvrstio svoju poziciju za svjetski pojas.

Nekako smo sve uvjereniji da je meč s Kristofom Glovackim za svjetski naslov sve bliži?

- Glovacki treba prvo u Njujorku 16. travnja obraniti naslov protiv Amerikanca Stiva Kaningema (Steve Cunningham). Obojica me žele za protivnika, vidjet ćemo šta će WBO odlučiti.

Najveća nagrada

Nadate li se da će WBO biti uz Vas?

- Nažalost, nemam veliki lobi u WBO, ali se nadam da ću dobiti priliku da se borim za svjetsku titulu. Otvoren sam za sve opcije.

Kada stižete u Mostar? Nadamo se da će Vas gradski čelnici i sugrađani dočekati kao šampiona.

- U Mostar dolazim sutra navečer (danas, op. a.), a u Njemačkoj je bio moj prijatelj Samir Anić. Ne patim od nekih spektakularnih dočeka... Previše sam podrške, inače, dobio iz čitave Bosne i Hercegovine. I to je moja najveća nagrada.

Uskoro prinova

Kako se osjeća supruga Andrijana, koja je u osmom mjesecu trudnoće?

- Za mjesec ćemo postati roditelji i jedva čekamo taj trenutak. Ono što mene posebno raduje je i činjenica da su ona i beba odlično. Uskoro će stići i ta prinova i želim narednih dana biti uz nju. Hvala Bogu na svemu što mi je podario - kaže Beljo.

Pobjeda za Damira Zupca

Prošlu pobjedu ste posvetili supruzi Andrijani. Kome ste ovu u Njemačkoj?

- Ovu sam posvetio svom kondicionom treneru Damiru Zupcu. U Mostaru je bio najbolji, ali na našem sveučilištu za njega nije bilo mjesta pa se preselio u Kopar, gdje radi naučna istraživanja. On ima već šest objavljenih radova u svjetskim časopisima. Volio bih da je ostao u Mostaru i da je u svom gradu dobio posao, ali nije dobio ni priliku. Zato moramo učiniti sve da sposobne ljude postavimo na prava mjesta, a ne da nam odlaze iz države - kaže Beljo.