Damir Beljo ide u Milano

Milano uskoro postaje i metropola boksa, jer će ovaj grad od jeseni biti sudionikom svjetske amaterske lige u kojoj će nastupati najbolji boksači. Naime, Međunarodna amaterska boksačka asocijacija (AIBA) odlučila je ustrojiti natjecanje po uzoru na američku košarkašku NBA ligu, s 12 profesionalnih gradskih momčadi na tri kontinenta (Europa, Azija i Amerika), uz napomenu da boksači zadržavaju sva amaterska prava. Premijerno izdanje lige kreće u rujnu ili listopadu, a Milano je jedan od četiri grada (još Paris, Istanbul i Moskva) iz Europe koji će nastupati.  

Na vrhunskom nivou


Prilikom sastavljanja momčadi, Milano se odlučio pojačati s mostarcem Damirom Beljom, koji će za njih nastupati u teškoj kategoriji. Cijelu momčad čini pet boksača i to: bantam, laka, srednja, poluteška i teška kategorija. Boksat će se bez majica i zaštitnih kaciga, a mečevi će imati po pet rundi koje će trajati po tri minute. Kako je cilj amaterski boks dignuti na viši nivo i približiti profesionalnom, sve će biti vrhunski medijski popraćeno i plaćeno.
Belju je poziv itekako iznenadio. Iz Milana su poslali u svaku od bivših država Jugoslavije pozive savezima da im pošalju popise po tri boksača za koje smatraju da su najbolji. Potom su u Milanu izvršili izbor i s prostora bivše Jugoslavije u teškoj kategoriji odabrali Belju. U ostalim kategorijama idu još po jedan boksač iz Crne Gore, Srbije i Hrvatske.

Nije se nimalo nadao


- Iskreno, nisam se nadao. Ovo je velika stvar. Ispunio mi se životni san, oduševljeno je kazao Beljo, koji je prije ovoga poziva već imao dosta ponuda, te čak vagao o prelasku u profesionalni boks. No, odluka je pala i već je potpisao i ugovor s Milanom, koji mu otvara vrata k nastupu na Olimpijskim igrama.
- Potpisao sam ugovor. Dobivat ću 25 tisuća dolara plus mečevi. Ne znam još kada idem u Milano, samo znam da ću biti tamo u kampu s ostalim boksačima. Za Milano će nastupati nekih petnaestak boksača, naveo je Beljo. Bit će mu teško rastati se s Mostarom, ali će često dolaziti kući. Ove godine će imati sigurno četiri–pet mečeva u okviru lige, no, formu će održavati nastupajući za Slaviju u premijer ligi, Zrinjski u okviru prve lige i za reprezentaciju.
- Nemam profesionalni ugovor, a kako moram biti cijelu godinu u vrhunskoj formi, nastupat ću za svoje klubove, zaključio je Beljo.

Piše: Dalibor Drlje/dnevni list