FOTO  Brvenik i Čvoro članovi JK Borsa brončani na Balkanskom judo prvenstvu

balkansko prvenstvo

... Skoplju (Makedonija) od 24. do 27. lipnja.

U sklopu reprezentacije nastupali su natjecatelji iz 15tak bosanskohercegovačkih klubova, a među njima su bili i natjecatelji mostarskog judo kluba "Borsa".

Na prvenstvu Balkana nastupilo je 9 reprezentacija sa svojom punom "posadom" reprezentativaca, a zemlje sudionice bile su: Albanija, BiH, Crna Gora, Bugarska, Grčka, Makedonija, Rumunjska, Srbija i Turska. Natjecalo se ukupno 256 reprezentativaca.

Na balkanijadi je pravo nastupa imao prvak i viceprvak matične države, a od ukupno 30 reprezentativaca koliko je i predstavljalo BiH u muškim i ženskim kategorijama - BiH je na ovom izuzetno jakom judo natjecanju osvojila 4 medalje i to čak dvije medalje članovi Jk Borsa - Josipa Brvenik i Aljoša Čvoro.

Prvi dan natjecanja medalju za Jk Borsa osvojio je Aljoša Čvoro i to u kategoriji do 42 kilograma. U silovitoj konkurenciji Aljoša je nanizao 4 pobjede i 1 poraz. U prvom je kolu svladao reprezentativca Makedonije Luku Petejchuka, dok u narednom kolu gubi od predstavnika Turske (aktualnog prvaka Balkana). U repasažnim borbama pobjeđuje predstavnika Rumunjske Valentin Boneva i predstavnika Srbije Slobodana Đorđevića. U borbi za medalju pobjeđuje Bugara Yovcheva Nikolaya.

Drugi dan natjecanja u kategoriji do 52 kg nastupila je Josipa Brvenik, te uz 3 pobijede i 1 poraz, zasluženo stala na tron najboljih na Balkanu. Josipa je u prvom kolu poražena od aktualne prvakinje Balkana Afyonlu M. (Turska) koja ju je naknadno "povukla" u repasaž.

U prvoj repasažnoj borbi Josipa je bila bolja od predstavnice Crne Gore Milice Prelević, dok je u 2. repasažnoj borbi u potpunosti bila nadmoćna nad Rumunjkom (Ungureanu M.). U borbi za treće mjesto Josipa je pobijedila reprezentativku Turske Tuncu Ayesnur te tako postala nositeljica "balkanske medalje", a ujedno i 10. član Borse koji posjeduje medalju sa spomenutog judo natjecanja.

Judo klub "Borsa" je od 2008. godine do danas osvojio čak 21 medalju sa Balkanskih prvenstava u različitim uzrasnim kategorijama (od ml. kadeta do seniora), a broji čak 7 balkanskih zlata. Spomenutom činjenicom klub Borsa je apsolutni rekorder u gradu Mostaru (od 97 sportskih kolektiva) kad su u pitanju Balkanska prvenstva u Olimpijskim sportovima u poslijeratnom razdoblju, a čak 10 članova kluba nosioci su medalja sa BP,a to su: Petar Zadro, Franjo Zadro, Jozo Zovko, Jure Zovko, Marija Kraljević, Amar Maksumić, Ivan Marijanović, Rijad Maksumić, Josipa Brvenik i Aljoša Čvoro.

"Balkan ima 300 milijuna stanovnika, desetke tisuća judo klubova i stotine tisuća džudaša. U toj silnoj masi uzeti medalju zaista je velika stvar. Mi, kolektivno nastojimo djeci pokazati kako se kvalitetan rad i trud uvijek na kraju okruni uspjehom, te ih tako dobrim primjerima formirati za život kako bi stečena iskustva i radne navike kasnije reflektirali u svom životu, u svakodnevnici. Čast nam je što smo opet predstavili naš grad u najboljem svijetlu. Obećajmo se da ćemo se truditi to činiti i u buduće." - priopćeno je iz uprave JK "BORSA".

JK Borsa najuspješniji je sportski klub grada Mostara po broju nominacija za proteklu godinu,a ujedno je i najbolji judo klub Bosne i Hercegovine u uzrastima ml. kadeta, te su i u muškoj i u ženskoj konkurenciji imali najuspješnijeg natjecatelja državnog prvenstva - Mario Jozeljić u konkurenciji ml. kadeta, te Josipa Brvenik u konkurenciji ml. kadetkinja. Na Balkanijadi je nastupao i Mario Jozeljić koji je uz dvije pobijede i dva poraza izborio plasman i to 7. mjesto.