FOTO  Braća Zadro sljedeći vikend u Pragu na europskom prvenstvu

... Mostara u iduću srijedu putuju u Prag, na europskom prvenstvu u judo-u, do 23 godine. Petarova (16) borba je na rasporedu u petak, 16. studenog,  dok se Franjo (20) bori dan kasnije , 17. studenog. Glavni sponzor braće Zadro za predstojeće europskoprvenstvo je HT Eronet.

Franjo i Petar Zadro iza sebe imaju velike rezultate na međunarodnoj sceni. U svom „asortimanu" broje preko 800 odličja koje su osvajali širom Europe, a protekle godine su proglašeni najupsješnijim sportašima grada Mostara.

Poznato nam je da su na posljednjim europskim prvenstavima, Franjo i Petar ostvarili zapažen rezultat. Naime Franjo je u rujnu prošle godine u Belgiji, na prvenstvu Europe do 20 godina uz 4 pobijede, 1 poraz i 1 neriješen meč zauzeo poziciju 5.og u Europi dok je Petar u lipnju ove godine nastupio na EP do 17 godina i okitio se srebrenom medaljom.

Na taj način je ostvario veliki uspjeh za sebe ali i za ovaj grad. To je ujedno i prva medalja s europskih prvenstva u olimpijskim sportovima u gradu Mostaru, poslije rata.

Judo je olimpijski sport, jedan od najzastupljenijih u svijetu i zasigurno jedan od najtežih borilačkih sportova, pogotovo kada je riječ o ostvarivanju vrhunskih rezultata.

Samo Europa broji milijune registriranih džudaša, a u posljednje vrijeme svima je poznato da i u gradu na Neretvi doživljava veliki procvat. Ne prođe gotovo nijedan vikend da džudaši iz Borse ne donesu veliki broj medalja u ovaj grad. Judo klub Borsa trenutno broji oko 150 članova, te su jedan od najuspješnijih sportskih kolektiva Bosne i Hercegovine.

Na sveučilištu za sport ustanovljeno je da 5 minuta borbe u judo-u, za sportaša je gotovo kao jedno poluvrijeme Lige prvaka u nogometu. Više o tome objasnili su braća Zadro novinarima portala Hercegovina.info u interwiev-u uoči predstojećeg prvenstva Europe :

Franjo: Judo kao sport iziskuje puno energije, jer ste stalno u fizičkom kontaktu s protivnikom tako da su prisutna stalna i velika trošenja organizma. Zna se desiti da borci povraćaju poslije borbi, zato je vrlo bitno da ste dosta fizički pripremljeni.

- Trenirate 2 puta na dan, dali je to samo pred velika natjecanja ili ?

Franjo: Da, treniramo 2 puta na dan (osim nedjelje) i to kroz čitavu godinu ne oviseći dal ima neko natjecanje ili ne. U godini imamo 15 dana odmora. Imamo trenažne procese i sve se bazira na određena natjecanja koja su nam prioritet. Na ostala natjecanja izlazimo se boriti iz punog treninga. To znači da ne baziramo formu za neka natjecanja koja nam nisu značajna jer vrhunac forme možete doživjeti jednom u godini, a i to je pitanje dali ćete je pogoditi. Postoji puno popratnih čimebnika u sportu od kojih vam dosta toga zaivisi, a to su najviše povrede. Evo, čak i na ovo prvenstvo Europe „izlazim" s povredom prsta. „Vukao" sam povredu ramena skoro polovicu ove godine, što mi nije dozvoljavalo maksimalne intezitete na treningu.

- Konkurencija na EP-u :

Petar: Konkurencija će biti jaka, nastupit će sve zemlje Europe i svaka zemlja ima pravo poslati dva svoja predstavnika po kategoriji , tako da je svako EP velika lutrija, favorit ne postoji jer svi koji izbore EP u judo-u su kvalitetni, spremni i jaki...

- Franjo, već si i prije spominjao mogući odlazak na ovo Europsko prvenstvo i isključivo si ga najavljivao kao „veliko iskustvo"?

Franjo: Ne želim biti pesimističan, al moj brat i ja ovo veliko natjecanje shvatamo najprije jednim velikim iskustvom za budućnost. Borit ćemo se s borcima starijim i iskusnijim od sebe. Ja od početka 2012. godine radim svoju novu kategoriju do 73kg i još uvijek sam u fazi prilagodbe. Idemo potpuno rasterećeno u Prag. Dat ćemo sve od sebe, s kim god da se budemo borili. Svi smo od krvi i mesa. Sreća će vagati pobijede.

- Već ste trinaest dugih godina u ovom sportu, tko je najviše uz vas i tko je najzaslužniji za vaše dosadašnje uspjehe u judo-u?

Petar: Ovo mi je najlakše pitanje (našalio se Petar). Naravno moji roditelji. Bilo je mnogo uspona i padova, raznih kriza, ali roditelji su uvijek tu. Moj trener mi je i ujedno otac, i skupa smo na „tatamiu" od moje 4 godine. Majka, iako, nije nikad trenirala judo, uvijek je na poseban način prisutna i na našim treninzima i natjecanjima.

Franjo: Slažem se s Petrom. Otac i majka su tu svakako najzaslužniji. Toliko toga su nam pružili da je pitanje dal im se na bilo koji način moguće zahvaliti na svemu tome.

Braća Franjo i Petar Zadro ovim putem se zahvaljuju svojim sponzorima HT Eronetu, te Sportskom savezu Grada Mostara koji ih intezivno prati u posljednje vrijeme.

Uredništvo portala Hercegovina.info Franji i Petru Zadri želi puno sreće i sportskog uspjeha na predstojećem prvenstvu.

Hercegovina.info