Amar Maksumić član Borse donio 13 medalju sa Balkanskog prvenstva u Mostar

... medalju na prvenstvu Balkana za borce od 18 do 21 godine, koje je minulog vikenda održano u Ohridu.

Na prvenstvu balkana pravo nastupa su imali reprezentativci svih balkanskih država, tako da su u svakoj kategoriji nastupila po dva reprezentativca iz svake države ( Grčka, Turska, Bugarska, Crna Gora, Makedonija, Albanija, Rumunija, Srbija, BiH).

Amar Maksumić nastupio je u kategoriji do 73 kg (U 18 ), kao 1. tabla reprezentacije BiH, dok je Nikola Mišković iz trebinjskog Leotara bio drugi reprezentativac BiH u istoj kategoriji.

U prvom kolu, Maksumić je pobijedio Grka, zatim Makedonca, a potom je poražen od predstavnika Bugarske Emila Velkova. U repasažnim mečevima, Maksumić pobijeđuje još jednog reprezentativca iz Makedonije, te Crnogorca Marka Adžića, pa potom u borbi za medalju predstavnika Srbije.

„Sa pet pobjeda i samo jednim porazom moram biti zadovoljan konačnim ishodom. Drago mi je da sam se i ja upisao među nosioce balkanskih medalja. Punih 7 godina se spremam za to. Zahvaljujem se svome treneru Željku Zadri i svim sparing partnerima i cjelokupnom kolektivu", izjavio je 17 godišnji Amar Maksumić.

Zanimljiva činjenica je da je Judo kluba „Borsa" u samo protekle 4 godine osvojila čak 13 medalja na Balkanskim prvenstvima.

U reprezentaciji BiH iz „Borse" je nastupio i Rijad Maksumić. Borio se u kategoriji boraca starijih od sebe ( U 21). U borbi za medalju, od Maksumića je bio bolji Srbijanac Mirković.

Reprezentativac iz „Borse" Petar Zadro nije nastupio na Balkanskom prvenstvu radi nedavne povrede skočnog zgloba.

Hercegovina.info