FOTO  Alen Čule je jedini predstavnik Bosne i Hercegovine u ketllebellu, a ima već 13 medalja

Alen Čule, borilački sportovi, medalje

Mostarac Alen Čule rođen je 1998. godine, a 2015. godine počeo je trenirati ketllebell. On je jedini sportaš u Bosni i Hercegovini koji se natjecateljski bavi ketllebellom.

U Bosni i Hercegovini postoji samo jedan klub u kojemu se može trenirati kettlebell, a to je Klub Slava MMA iz Mostara. Alen Čule ima 13 osvojenih medalja, od kojih je devet zlatnih.

O ketllebellu, problemima s kojima se susreće, natjecanjima i treninzima govorio je za Hercegovina.info.

U nekadašnjem Ruskom Carstvu se smatralo da je ketllebell vrlo učinkovit za jačanje tijela. Sve veća popularnost kettlebella širi se u različitim dijelovima svijeta u posljednjih nekoliko godina, pogotovo u borilačkim vještinama gdje su treneri prepoznali dobrobit vježbanja s kettlebellom.

Ruske specijalne jedinice koje su poznate kao najizdržljivije, na snazi mogu zahvaliti upravo ovom sportu.
Sportaš Alen Čule, jedini predstavnik Bosne i Hercegovine, do sad ima 13 osvojenih medalja s natjecanja u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji. Od njih je devet zlatnih, tri srebrne i jedna brončana.

Teško je biti jedini u Bosni i Hercegovini koji se bavi ovim sportom jer vas kao pojedinca malo tko shvaća ozbiljno. Također, Mostar nema kettlebell ili girevoy savez i to uvelike otežava odlaske na natjecanja.

Financiram se sam ili uz pomoć privatnih sponzora kojima se i ovim putem zahvaljujem, ističe Čule.

Naporni treninzi i puno odricanja

U natjecateljskom smislu cilj je izbaciti što više ponavljanja u vremenskom limitu od 10 minuta. Postoje discipline Long cycle, Jerk i Snatch, a težine girja su 16, 20. 24, 28 i 32, a na velikim natjecanjima poput svjetskog prvenstva težine girja su 24 i 32 kilograma. Kategorije se određuju po kilaži natjecatelja, dobi natjecatelja i kilaži girja.

Što se tiče spremanja za natjecanja, ono zahtijeva puno truda, napora i odricanja. Najteže je bilo pripremanje za svjetsko prvenstvo u Novom Sadu. Pripremao sam se na Malom Lošinju jer sam dolje radio sezonski ljetni posao.

Sa sobom sam nosio dvije girje od 24 kg i cijelo ljeto trenirao koje je bilo teško nositi toliko put. Nakon sezone slijedilo je još mjesec dana treniranja s trenerom Slavenom Planinićem i odlazak na svjetsko gdje sam osvojio peto mjesto.

Treniram tri ili četiri puta tjedno, kad se spremam za natjecanja onda češće. Treninzi su jako zahtjevni i teški.

Ponekad poželim odustati, ali onda treniram još jače da bih bio bolji.

Bez potpore grada i države

Na sljedećim natjecanjima ću nastupati za Hrvatsku. Glavni razlog toga je što nemam potporu ni grada, ni države, a u takvim uvjetima je teško odlaziti i plaćati natjecanja.

Utezi kettlebella kreću se od lakših pa sve do težih, to znači da se vježbanje može prilagoditi za gotovo svakoga – sportaše, rekreativce i one koji se još ne bave nikakvim sportom.

Ovaj sport pomaže i u razvijanju osnovnih tjelesnih sposobnosti i priprema tijelo na teže tjelesne napore. Vježbanje omogućuje da se osim snage razvija i eksplozivnost te se istovremeno podiže i razina aerobnog kapaciteta.

Za kraj, Alen Čule poziva i druge mlade ljude da se odluče za ovaj sport.

Također, pozivam sve one koji žele da dođu i probaju. Savjetovao bih im i da ne odustanu nakon nekoliko treninga, nego da pokušaju zavoljeti ovaj sport.