FOTO  Aleksandra Samardžić viceprvakinja Europe u judu

... Borsa iz Mostara Amar Maksumić u kategoriji -73 kg i Petar Zadro u kategoriji -66 kg. Amar Maksumić je već u prvom kolu poražen od predstavnika Rusije Zaura Ramazanova, dok je Petar Zadro dobio prve tri borbe i to: Tima Allemana iz Švicarske, Jaka Bizjaka iz Slovenije i Pawela Wawrzyczeka iz Poljske.

U polufinalu je Petar poražen od Akile Gjakova predstavnika IJF-a koji je kasnije osvojio prvo mjesto. Na žalost Petar u borbi za medalju vidno iscrpljen pokušava svladati predstavnika Gruzije Kobu Mchedlishvila, ali na kraju ipak bilježi poraz i zaustavlja se na 5. mjestu Europskog prvenstva.

Danas su na borilište izašla preostala tri predstavnika BiH na ovom prvenstvu. U kategoriji +90 kg BiH je imala dva predstavnika i to: Haruna Sadikovića i Pavla Derikonju. Obadva predstavnika BiH su poražena u 1. kolu turnira i to Harun je poražen od predstavnika Litvanije Jonasa Laurinatisa, dok je Pavle poražen od predstavnika Italije Felipea Andreasa Morena.

Najsjajnija točka BiH na ovom prvenstvu je hercegovka Aleksandra Samardžić članica Judo kluba Leotar iz Trebinja. Ona je u borbi kategorije -70 kg slavila nad predstavnicom Italije Federicom Carta.

U drugom meču Aleksandra je bila bolja od predstavnice Srbije Sare Tintor, da bi u polufinalnom meču slavila nad predstavnicom Švicarske Alinom Lengweiler.

U finalu se Aleksandra susrela sa predstavnicom Francuske Mariom-Eve Gahie. Francuskinja je pokazala više i svladala je našu predstavnicu koja je zauzela odlično 2. mjesto na ovom natjecanju.

Zajedno sa BiH reprezentativcima u Estoniji su se nalazili i treneri Arijana Jaha (JK Bosna Sarajevo) i Željko Zadro (JK Borsa Mostar).

Zasigurno da naši predstavnici mogu biti djelimično zadovoljni jer ovo prvenstvo je izuzetno jako, a naši predstavnici su imali ukupno 12 borbi od toga su zabilježili 6 pobjeda i to: Petar Zadro (3 pobjede) i Aleksandra Samardžić (3 pobjede).

Hercegovina.info