FOTO  26 medalja kao dokaz odličnog rada judo sekcije Borse iz Vojna kod Mostara

... u područnoj školi u Vojnu, a povodom ove  obljetnice razgovarali smo sa trenerom Leom Zovkom.

- Točno prije godinu dana otpočela je sa radom sekcija Judo kluba Borsa u Vojnu. Kakvi su dojmovi nakon godinu dana rada?

„Kao što ste već rekli iza nas je godinu dana treninga. Dojmovi su dosta dobri jer se već vide rezultati ovih mladih judaša. Iako u dosta skromnim uvjetima judisti Borse iz Vojna su već napravili zapažene rezultate i to nam je samo daljnji poticaj u radu."

- Koliko članova broji ova sekcija Judo kluba Borsa i otkuda okuplja svoje članove?

„Judo klub Borsa trenutno broji preko 150 članova, dok naša sekcija trenutno broji 20 do 27 članova. Neki na treninge dolaze tek povremeno, dok oko 20 članova aktivno trenira i odlazi na natjecanja. Zasigurno bi bila i dosta brojnija, ali uvjeti u kojima trenutno radima ne dopuštaju više članova. Doduše nikoga nismo odbili i svatko tko je imao i ima želju dali smo priliku, a tako će biti i ubuduće. Članovi ove sekcije dolaze najčešće iz Vojna, Potoka i Raštana."

- Koliko ste do sada održali treninga i da li je bilo polaganja judo pojaseva?

„Do sada smo održali točno 74 treninga. Veliki dio treninga je održan u područnoj školi u Vojnu, a jedan manji dio treninga smo održali zajedno sa svim ostalim članovima Judo kluba Borsa u Srednjoj građevinskoj školi u Mostaru i u Judo dvorani Borse u mostarskom naselju Rodoč. Što se tiče polaganja za učeničke pojaseve to smo uradili u dva navrata te za sada imamo 17 naših članova koji su uspješno položili za žuti pojas. Ostalo su početnici koji stječu prva znanja o ovoj borilačkoj vještini te ćemo i za njih ubrzo pripremiti polaganje za bijeli i žuti pojas. Judisti koji imaju položen žuti pojas polako se pripremaju za polaganje narančastog pojasa i dodatno se educiraju odlascima na natjecanja."

- Spomenuli ste natjecanja. Na koliko ste natjecanja bili, kakvi su vaši dojmovi sa istih i kakve su rezultate postizali judisti iz ove sekcije?

„Do sada smo išli na 7 natjecanja koja su održavana u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.  Prvo natjecanje na kojem su se pojavili naši članovi bio je 20. Međunarodni kup „Vinko Šamarlić" u Sarajevu. Na ovom turniru članovi naše sekcije su ostali bez osvojenih medalja, ali stekli jedno novo iskustvo koje im je dosta pomoglo u daljnjem radu. Drugi turnir nam je bio „Kup Mostara 2012." koji se održao u sportskoj dvorani u Sjevernom logoru na kojem su naši članovi osvojili 5 brončanih medalja. Treće natjecanje na kojem smo bili prisutni je „Champion cup Vogošća 2012." na kojem smo osvojili 4 medalje (1 zlatna i 3 brončane), a zatim smo učestvovali na 1. Međunarodnom kupu „Berkovići 2012." gdje smo osvojili 8 medalja (3 srebrene i 5 brončanih). Nakon toga je došlo naše domaće natjecanje, 3. Međunarodni kup „Borsa open 2012." na kojem smo osvojili 4 medalje (1 zlato i 3 brončane). Nakon toga smo nastupili na 6. Međunarodnom kupu „Mokošica 2012." u Dubrovniku na kojem smo osvojili ponovno 4 medalje (2 srebra i 2 bronce). Nedavno smo učestvovali i na 1. Memorijalnom međunarodnom turniru Tajmir Nola u Makarskoj na kojem  smo osvojili 1 srebrenu medalju. Ovih 26 medalja u ovoj godini koje su sve ukupno osvojili članovi ove sekcije samo je dodatni motiv u daljnjem radu."

- Judo je proteklu godinu zabilježio naglu ekspanziju u Mostaru. Koliko zaslugu u tome ima Judo klub Borsa?

„Proteklih godina judo je dosta napredovalo u Mostaru. Osim našeg kluba u Mostaru djeluju još dva judo kluba što je dokaz koliko je ovaj sport postao zanimljiv Mostarcima. U ovoj godini u Mostaru su održana dva judo natjecanja pa i kada pogledamo na to vidimo da ovaj sport interesira Mostarce. Mislim da su veliki dio te popularizacije juda u Mostaru donijeli i naši članovi prije svih braća Zadro, braća Maksumić, Logara...  Mi trenutno u klubu održavamo treninge na nekoliko lokacija u općini Mostar i na njima je prisutan veliki broj djece. To je dokaz da judo u Mostaru sve više i više privlači mlade i prije svega sklanja ih sa ulica, ali i ispred računara. Na našim treninzima djeca se prije svega druže, a usput i nauče da budu prije svega sportaši i ljudi."

S ovim posljednjim odgovorom završavamo razgovor sa trenerom Judo kluba Borsa - sekcije Vojno kojima želimo još dosta uspjeha u daljnjem radu.

U protekloj godini 26 medalja na natjecanjima iz Vojna su osvojili:

Zlatne medalje:

Ana Marić (2 puta)

Srebrene medalje:

Božo Šunjić
Jure Šunjić
Lucija Džono
Ana Marić
Ivan Golemac
Marko Radić

Brončane medalje:

Marko Radić (3 puta)
Davor Sakić (3 puta)
Hrvoje Radić (2 puta)
Ana Marić (2 puta)
Lucija Džono
Josipa Križanac
Jure Šunjić
Andrijana Aničić
Karlo Primorac
Patrik Paponja
Božo Šunjić
Katarina Šutalo

Boje Borse iz Vojna na natjecanjima su još branili: Goran Jurić, Danijel Šutalo, Tino Šutalo...