Znamo da penis može biti premali, no može li vagina biti prevelika?

gacice
gacice

... riječ o intimnom području, stvar je potpuno drugačija. Postoje li mjerila i čvrste činjenice vezano za to pitanje?

U potrazi za odgovorima, naišli smo na zanimljiva objašnjenja asistentice Brook McFadden na odjelu ženske pelvične medicine i rekonstrukcijske kirurgije ženskog spolovila, pri sveučilištu Ohio State University.

Temeljni problem leži u tome što se veličinu vagine nema sa čime usporediti. McFadden je u najnovijem istraživanju proučavala genitalije kod 168 žena u dobi od 57 godina, koristeći istu tehniku kao znanstvenica Jillian Lloyd u studiji: Izgled ženskih genitalija: razotkrivanje normalnog.

Ukratko, što sažetak studije ima za reći o tome što je tamo dolje normalno, a što nije.

Male stidne usne

Male usne razlikuju se po veličini od žene do žene te, vrlo bitno, one kod niti jedne žene nisu iste. Postoji statistički značajna razlika između lijeve i desne male usne, što je potpuno ako vaše nisu iste veličine, objašnjava, McFadden. Njezino istraživanje je uočilo da su lijeve male usne u prosjeku široke 2,1 centimetara s rasponom od 0,4 do 6,4 centimetara. Desne su u prosjeku široke 1,9 centimetara s rasponom od 0,3 do 7,0 centimetara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velike stidne usne

One su kao zaštitna zgrada oko malih usna, klitorisa i dražice te ulaza u rodnicu. U prosjeku su veličine 8,1 centimetara (veličina bočice laka za nokte) s rasponom od 4,0 do 11,5 cm. Što je žena starija, to male i velike usne postaju manje.

Klitoris

Slično kao i ostatak anatomije, postoji prilično široka varijanta kad je u pitanju taj gumb za zadovoljstvo. McFaddenina studija pokazuje da se širina klitorisa kreće u rasponu od 0,2 do 2,5 cm s prosjekom od 0,8 cm, a duljina od 0,4 do 4,0 cm, s prosjekom od 1,6 cm. Naravno, njegove dimenzije se povećavaju u stanju orgazma te tijekom samog spolnog odnosa.

Vaginalni kanal

McFaddenino istraživanja još se nisu dotakla vaginalnog kanala, ali dok i to ne dođe na red, ona smatra da bi se trebalo držati smjernica iz studija 2005. godine. Tada su istraživanja pokazala da je prosječna duljina vagine 9,6 cm (usporedite to s tubicom prosječnog sjajila za usta), a raspon je između 6,5 i 12,5 centimetara.

Ako vam i dalje nije jasno imate li preveliku vaginu, svakako posjetite ginekologa i podjelite s njom/njim sve nedoumice.

womenshealthmag.com