Žene za volanom - kad su najopasnije?

Najstresnije vrijeme za majke počinje u 8.25 ujutro, tvrdi jedna studija koju je naručio „Uniroyal", tvrtka koja se bavi proizvodnjom automobilskih guma, kako bi se otkrilo jesu li žene u to vrijeme i najopasnije u prometu.

Znanstvenici su zaključili da u to vrijeme žene postaju svjesne kako će djeca zakasniti u školu, da će i one same zakasniti na posao, a usto razmišljaju i o tisuću stvari koje ne bi smjele zaboraviti dok pripremaju djecu za izlazak iz kuće.

Obzirom da se radi o vrlo stresnom periodu, ako je suditi prema rezultatima studije, ta uznemirenost se prenosi i na djecu koja postaju rastrojena. Britanski su znanstvenici, dakle, naglasili da je 8.25 sati vrijeme kad na tisuće majki sjeda za volan kako bi odvezle djecu u školu istovremeno se brinući  da ništa neće obaviti na vrijeme. Zbog toga su automatski manje oprezne za volanom i pod većim stresom što se manifestira u vidu velikog broja prometnih nesreća.

Studija je pokazala da kod čak 40 posto žena, kad zaista započnu svoj radni dan, bude pod stresom zbog svega onoga što su morale „preživjeti" u prometu. Svaka druga žena priznala je da izbjegne i do tri sudara tijekom jedne godine i to na putu prema školi dok vozi djecu. Znanstvenici im stoga savjetuju da ranije ustanu kao bi stigle sve obaviti na vrijeme i izbjeći stresne situacije.