Zbog američkih Hrvata, 300 mladih živi život o kakvom su sanjali

Croatian Scholarship fund, novac za studente , stipendija, stipendiranje studenata
'Dolazim iz malog, kamenitog hercegovačkog mjesta, iz područja pogođenog ratom, rođen u obitelji koja skromno živi obrađujući suhu i škrtu zemlju i koja svojoj djeci ne može priuštiti nadu u visoko obrazovanje. Unatoč tome što sam sanjao, kao i svi moji prijatelji, o modernom životu u velikom gradu (kao što gledamo u američkim filmovima) i o karijeru po svom izboru, znao sam da će to ostati samo san. Iako su moje ocjene u srednjoj školi bile dosta dobre, uvijek sam se potiho podsjećao da sveučilišno obrazovanje, ipak, nije za svakog. Vidio sam sebe u onima oko mene koji, unatoč svojim sposobnostima, ostaju daleko od škole i provode svoje cijele živote radeći jednostavne poslove, lomeći leđa na poslu, slijedeći stope svojih roditelja. A onda mi je Croatian Scholarship Fund omogućio da organiziram svoj život drugačije - prema mojim težnjama. Ova stipendija mi je omogućila da od svog budućeg života napravim nešto, dostignem karijeru koju volim i pomognem svom narodu i domovini'.

Ovaj isječak iz pisma, koje je poznati hrvatski znanstvenik 1996. godine poslao na adresu Croatian Scholarship Funda (CSF) u San Franciscu, uvod je u našu priču o ovoj organizaciji. O čemu se uopće ovdje radi?

Sakupljaju novac za studente u Hrvatskoj

Priča ide ovako: Croatian Scholarship fund utemeljen je 1989. godine. Četvorica entuzijasta iz San Francisca zapitala su se: kako pomoći mladima u Hrvatskoj i BiH? Ideja koja se rodila bila je jednostavna, a opet genijalna - sakupljat će novac za hrvatske studente koji ne mogu priuštiti sveučilišno obrazovanje.
Ta četvorica američkih Hrvata bili su Branko Barbir, Bob Bronzan, George Kumprak i Anthony Udjur. Svoj posao, odlučili su, obavljat će volonterski. Napravili su plan prikupljanja sredstava i naišli na ogromnu podršku hrvatske zajednice u SAD. Uspostavili su stroge akademske kriterije za 'ulazak' u program kako bi bili sigurni da će novac biti uložen u najbolje studente. Plan je bio obrazovati ljude koji će jednog dana biti vođe u Hrvatskoj.

Njihov rad nadmašio je sva očekivanja. Do danas je fakultet, zahvaljujući njihovoj stipendiji, završilo oko 300 ljudi. Oni su danas doktori znanosti, fizičari, inženjeri, odvjetnici...Žive život o kojem su mogli samo sanjati

- Evo, recimo, ovaj čovjek nam je danas jedan od najboljih - govori nam dr.sc. Joseph Cindrich, jedan od volontera CSF-a koji trenutno boravi u Zagrebu, pokazujući staru fotografiju dr.sc. Bože Skoke, hrvatskog sveučilišnog profesora, koji je bio jedan od CSF-ovih studenata. Upravo ovaj znanstvenik pisao je prije točno 20 godina pismo CSF-u koje smo objavili na početku članka.

'Iz raznih dijelova BiH i Hrvatske, došli smo u glavni grad svih Hrvata, Zagreb, nastaviti svoje obrazovanje. Tako se pred nama otvorio novi život o kojem smo, prije, mogli samo sanjati; postali smo članovi akademske zajednice i vrjedniji građani svojoj naciji - a sve nam je to omogućio CSF', pisao je tada Skoko.

I mlada znanstvenica dr.sc. Anamaria Brozović, koja radi na Institutu Ruđer Bošković, dokaz je odlične pozitivne selekcije ove organizacije.

- Prije tri i pol godine vratila sam se sa poslijedoktorskog usavršavanja u onkološkom odjelu na Sveučilištu Stanford. Ondje sam provela tri godine. Bilo je to sjajno vrijeme - kaže nam ona. Dr. Brozović danas pomaže CSF-u u njihovom djelovanju, kako bi i dalje mogli pomoći obrazovati najbolje studente.Prije dva mjeseca sakupili rekordnu svotu

CSF je u travnju ove godine održao donatorsku večer u Sacramentu. Više od 250 posjetitelja doniralo je dotad rekordnu svotu novaca - gotovo $50.000. Organizacija trenutno financira 59 studenata sa po $2000 godišnje. Ne treba ni reći koliko ovaj novac znači studentima, ali i koliko koristi cjelokupnom hrvatskom društvu koje na taj način dobiva obrazovane kadrove.

Koje ćemo, nadamo se, biti sposobni zadržati u zemlji.


croexpress.eu