Yugom krenuli iz Prijedora u New York

yugo , prijedor, New York

Danilo Milovanović (27) iz Prijedora, nastanjen u Ljubljani, sa trojicom prijatelja iz Slovenije, krenuo je jugom, ni manje ni više, nego u New York, gdje će ovaj četvorotočkaš, star 29 godina, prodati na aukciji.

Polazna točka im je Kragujevac, gdje je 1977. počela proizvodnja simbola bivše Jugoslavije, odakle su jučer krenuli prema Engleskoj, gdje će peti, limeni akter ove avanture, biti ukrcan na trajekt, na prekooceansku pustolovinu do srca SAD.

U Velikoj jabuci čekat će ga Milovanović i Neža Knez (29), Toni Poljanec (40) i Luka Erdani (27), inače umjetnici, koji će zrakoplovom otputovati do New York, gdje će se od svog ljubimca na četiri točka oprostiti na aukciji zakazanoj idućeg mjeseca.

Kolege i drugovi, koji su se upoznali kroz umjetničku ljubljansku scenu, ne kriju uzbuđenje na startu realizacije svog i te kako originalnog i atraktivnog projekta.

“Nije nam cilj ovo naše putovanje, dugo oko 3.500 km, predstaviti kao spektakl, iako tako zvuči, već nam je plan da u svakom gradu gdje se zaustavimo sretnemo ljude koji su na bilo koji način povezani sa jugom. Neki od njih su umjetnici, koji su kroz svoj rad istraživali jugo kao identitet prošlog vremena, drugi su teoretičari, treći su bivši radnici tvornice u kojoj je jugo proizvođen, a četvrti su, opet, vlasnici ovog automobila”, ističe Milovanović za “Nezavisne novine”.

Ovaj mladi Prijedorčanin, rođen u Banja Luci, napominje da je zamisao njegovih kolega i njega da ovaj projekat rezultira i sakupljanjem priča, činjenica i anegdota u vezi sa legendarnim automobilom.

“Cilj nam je doći u Englesku, odakle auto šaljemo trajektom u New York, gdje ćemo ga prodati na aukciji, koja će biti organizirana u jednoj umjetničkoj galeriji. Dakle, jugo predstavljamo kao nositelja umjetničkog projekta. Time želimo oživjeti priču koja se odnosi na izvoz juga u Ameriku i njegovu prodaju tamo”, rekao je Milovanović, inače slikar, koji iza sebe ima niz uspješnih izložbi.