VIDEO  Majka dupina izrazila zahvalnost ljudima – predstava oduševila ribare

dupin, jadran, zahvalnost, ribari

Veza između majke i djeteta neraskidiva je, tako ni životinjski svijet nije izuzetak. U ovom je slučaju riječ o majci bebe dupina. Njezino je mladunče bilo zapelo u ribarskoj mreži blizu talijanskog otoka Procide, a nakon što su ga lokalni ribari oslobodili, majka im je priredila veličanstven nastup.

Sve je ovo zabilježeno na snimci koju je podijelio Talijan Mario Polizzi na svojem Facebook profilu. Na videu se čuju lokalni ribari koji skandiraju i kliču majci dupina koja je izranjala iz mora i okretala se u zraku. Prema Unilad.co, to je njezin način komunikacije i najvjerojatnije poruka zahvalnosti empatičnim ljudima koji su oslobodili njezino mladunče.

https://www.facebook.com/mario.polizzi.7/videos/2986755764729161/

Prema snimci ne može se utvrditi o kojoj je točno vrsti riječ, ali prema institutu Plavi svijet, dobri dupini su, uz prugaste, najčešća vrsta dupina u Jadranu. Oni su poznati po svojoj znatiželji, zbog čega se mogu zaplesti u ribolovne alate, posebice mreže stajaćice, što je ujedno i najčešći razlog preranog uginuća pripadnika ove vrste.

Iako trenutačno ne postoji procjena brojnosti populacije na svjetskoj razini, na temelju istraživanja iz zraka koje je proveo Institut, njihov broj u Jadranu procijenjen je na oko 10 tisuća jedinki, a broj jedinki prugastog dupina procijenjen je na oko 20 tisuća.