Velika razlika u godinama nije rizik za uspješan brak

Velika razlika u godinama nije rizik za uspješan brak
Da bi veza bila uspješna i trajna, potrebno je, između ostalog, i da se partneri međusobno što bolje upoznaju.

Partnerovo "zračenje"

Istraživanje provedeno na više od 2000 ispitanika pokazalo je, međutim, i da mlade žene partnera mahom biraju samo na osnovi njegova erotskog zračenja. Otuda se može razviti i veza, ali ona se obično raspada nakon najviše dvije godine jer tako odabrani partneri često nemaju puno zajedničkog. Stručnjaci, psiholozi i terapeuti suglasni su da je važnije ono što se u vezi odvaja između dvoje ljudi, od različitosti koje se pojavljuju kao proizvod velike razlike u godinama.

Ali oni, također, ukazuju i da ovakve veze imaju dosta realnih poteškoća. Ako je ulog ljubav, a ne kalkulacija, a radi se o dvije zrele, stabilne i samosvjesne osobe, velika razlika u godinama nije rizik za uspješan brak. Kolika god da je razlika, ako partnere spajaju osobnosti, šanse za uspjeh svakako postoje. Okolina najčešće osuđuje ovakve veze, ali one mogu biti veoma kvalitetne. Njihov brak ne smije biti roditeljski, nego partnerski. Oni ne bi trebali izgubiti bračnu bliskost. Kako bi partneri postigli maksimalnu plodnost, muškarci bi trebali naći šest godina mlađu izabranicu, a žene četiri godine starijeg partnera.

Istraživale austrijskih znanstvenika temeljeno je na pravilima evolucije s ciljem objašnjenja zbog čega muškarci vole mlađe žene, kao i koji je razlog zbog kojeg većinu žena privlače stariji muškarci. Ovo je prvo istraživale koja se bavilo idealnom razlikom u godinama za postizale maksimalnog broja djece. Nitko prije nije dokazao da razlika u godinama između partnera ima utjecaj na broj djece.

Generacijska razlika

Puno muškaraca mašta o mlađoj ženi, često u izvjesnim godinama napuste svoju dugogodišinju vezu kako bi ostvarili tu želju. Između partnera je često i generacijska razlika, pa se realizacije muških fantazija obično završavaju katastrofalno. Muškarci su oduševljeni mlađim ženama, jer su neopterećene. Mlađe žene još nisu imale lošeg iskustva u vezama, zato nemaju strah od intimnosti. Ali, stručnjaci smatraju da to nije točno, jer su mlađe žene nesigurnije od sarijih.

VL