Večeras se bira najljepša Hrvatica

Dragan Čović

S obzirom na to da je danas finale manifestacije, patera Zvonka ponovno smo čuli da vidimo je li sve spremno za večeras.

- Sve je spremno kao "puška" i nadam se da ćemo imati spektakl i ove godine - kaže nam pater Zvonko, nasmijan kao i uvijek i radostan što je događaj još jednom predstavljen na vrhunskoj razini. Patera osobito raduje činjenica da se događaj ove godine održava u sklopu otvaranja Trga gange i bećarca, a bit će tu brojni gosti. Otvaranje trga održava se u 19 sati, a očekuje se bogat kulturno-zabavni program: druga smotra počasnih povijesnih postrojbi Hrvatske vojske, otvaranje Trga gange i hajdučke družine te 6. revija tradicijske odjeće i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske. Također će se održati sajam domaćih proizvoda "Korpa Tomislavgrada" i "Pleternička korpa".

- Bit će tu i povijesne postrojbe Hrvatske vojske koje će izvoditi djevojke na pozornicu, zatim će uslijediti spektakularan vatromet. Program je uistinu bogat i sadržajan - govori nam pater Zvonko. Ističe da su djevojke sretne zbog upoznavanja svoje hrvatske povijesti, kako u RH tako i u BiH, osobito zbog činjenice jer je nekima ovo prvi dolazak u zemlje iz kojih su njihovi korijeni, njihovi bake i djedovi, prabake i pradjedovi nekoć davno otišli. - Djevojke su jučer bile u Livnu, a prekjučer u Galeriji u Imotskom, prije toga u Ninu... Prezadovoljne su, obavile su snimanja, bile s duvanjskim gangašima i gangašicama na nastupu, kažu da im je bilo lijepo i da im je žao što već sve završava - kaže pater Zvonko.

Podsjetimo, Udruga za očuvanje i promicanje tradicijske kulture u Bosni i Hercegovini "Stećak" i Hrvatska matica iseljenika i ove godine, po šesti put, organiziraju Reviju tradicijske odjeće i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske. Kao i dosadašnjih godina, pokrovitelji ove manifestacije koja okuplja djevojke hrvatskog podrijetla iz različitih dijelova svijeta su: dr. Dragan Čović, predsjednik Hrvatskoga narodnog sabora, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Vlada Hercegbosanske županije i Općina Tomislavgrad. Ove godine sudjeluju 22 natjecateljice iz Norveške, Austrije, Bugarske, Perua, Paragvaja, Urugvaja, Njemačke, Italije, SAD-a, Mađarske, Rumunjske, Srbije, Slovačke, Crne Gore, Kosova i, naravno, predstavnice zemlje domaćina Bosne i Hercegovine. Voditelj programa je Frano Ridjan, a gošća večeri je Žanamari Peršić.

vecernji.ba