Večeras je Blatnica glazbeno središte

Mate Bulić, runovići, Mate Bulić, blatnica, donja blatnica, Gornja Blatnica

... koncert pod simboličnim nazivom "Blatničke note dobrote", koji već šestu godinu zaredom održava broćanski "kralj hrvatske dijaspore" sa svojim prijateljima - odreda poznatim brojnim zvijezdama hrvatske i bh. glazbene scene, piše Večernji list BiH.

Kažimo da večerašnji dobrotvorni glazbeni spektakl, koji počinje u 20 sati i 30 minuta, zajednički pripremaju i organiziraju Mate Bulić, župni ured Čerin i mještani Matine Donje Blatnice. Osim nezaboravne zabave i druženja uz pjesmu, iskazivanja zajedništva i neizostavnog domoljublja, večerašnji Matin koncert, koji se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjedatelja Predsjedništva BiH Dragana Čovića, imat će neizostavno dobrotvorno obilježje jer je sav prihod s koncerta namijenjen za one kojima je pomoć potrebna.

Doznali smo, naime, da je ove godine dio sredstava s koncerta namijenjen dijelom za obnovu crkve sv. Ivana u Podmilačju, za pomoć HU "Fra Didak Buntić", čije je sjedište u Čerinu, dijelom za Rehabilitacijski centar za osobe s posebnim potrebama "Sveta obitelj" Mostar, a ostatak ćemo utrošiti za uređenje dvorišta crkve sv. Franje i oko mjesnog groblja Grmine u Donjoj Blatnici.

Brojne estradne zvijezde

Uz domaćina Matu Bulića, na večerašnjem koncertu nastupit će i Matin kum Marko Perković Thompson, Dražen Zečić, Željko Bebek, TS Prijatelji i Jersek Štef, klapa Herceg, TS Šurmanci, dr. Pehar, gosti iz središnje Bosne, Dona, Dalmatino, Ivana Marić, Jozo Vučić, Zoran Begić, Ivica Bago, Alen Nižetić, Matija Vuica te neki gosti iznenađenja.

Sve to razlozi su zbog kojih se očekuje da će se na večerašnjem Matinu blatničkom koncertu dobrote okupiti više od 20 tisuća poglavito mladih posjetitelja te mnogo poznatih imena društvenog, političkog, crkvenog, kulturnog i javnog života iz cijele BiH, RH i regije, kako bi kupnjom ulaznica podržali tu dobrotvornu akciju Mate Bulića, njegovih Blatničana i prijatelja. Zacijelo će to biti jedan od najvećih glazbenih događaja ikad organiziran u Hercegovini.

Članovi Organizacijskoga odbora tvrde da je u Donjoj Blatnici sve spremno za večerašnji glazbeni spektakl te ističu kako je organizaciju i pružanje pomoći posjetiteljima koncerta angažirano više od 100 osoba koje će brinuti da sve protekne bez zastoja, u najboljem redu, dobroj zabavi i raspoloženju te sigurnosti. Stoga pozivaju sve ljude dobre volje da večeras dođu na koncert, da ih dočekuju otvorena srca i jamče im jedinstven i nezaboravan ugođaj, odličan provod uz pečenu janjetinu, jela s roštilja i ostale specijalitete koje im priprema i nudi osoblje popularnog Matiše Pehara.

Dosadašnji blatnički koncerti

S nakanom pomoći svom rodnom kraju, sredinom kolovoza 2012. godine Mate Bulić je sa svojim prijateljima na prostranom platou ispred mjesne crkve sv. Franje u svojoj rodnoj Donjoj Blatnici održao prvi dobrotvorni koncert "Hvala, prijatelji" na kojem su prikupljana sredstva za uređenje dvorišta i okoliša tamošnje područne crkve.

Zajedno sa svojim mještanima Mate Bulić je tada odlučio u kolovozu svake godine nastaviti tradiciju održavanja humanitarnih koncerata u svojoj u Donjoj Blatnici, u koje se uključuju svi Blatničani. Tako je 2013. godine održan koncert pod nazivom "Za naše anđele" s kojeg je prihod iskorišten za potrebe čitlučke Udruge "Susret" koja okuplja roditelje i prijatelje djece s poteškoćama.

Godine 2014. uslijedio je "Koncert ljubavi za više radosti" kada je dio sredstava bio namijenjen za Udrugu "Susret", dio za Kliničku bolnicu Mostar, a dio za uređenje groblja, mjesne crkve i njezina okoliša u Donjoj Blatnici. Na četvrtom Matinu koncertu "Večer dobrote, prijateljstva i pjesme", održanom 2015., dio sredstava bio je namijenjen za uređenje okoliša mjesne crkve u Donjoj Blatnici, a dio pomoć Rehabilitacijskom centru za osobe s posebnim potrebama "Sveta Obitelj" iz Mostara.

Sredstva s prošlogodišnjeg koncerta "Blatničke note dobrote" iskorištena su za dovršetak prvog Studentskog doma za siromašne studente u Bosni i Hercegovini koji se gradi pri Hercegovačkoj franjevačkoj provinciji u Mostaru, dijelom za pomoć mostarskoj Udruzi "Sluh", dijelom za uređenje nove crkve na Služnju, zatim za izgradnju kapelice u Donjoj Blatnici i za potrebite pojedince.

Matine kršćanske vrijednosti

Nije naodmet još jednom napomenuti kako Mate Bulić potječe iz ugledne kršćanske obitelji od koje je u svom djetinjstvu naslijedio kršćanske vrijednosti i plemenite ljudske vrline - vjerovati u Boga i moliti mu se, činiti dobro, pomagati ljudima u nevolji i potrebi, voljeti i cijeniti sve ljude, a napose svoj hrvatski narod i uvijek biti istinski domoljub. Stoga ne čudi što se, uz sve to, godinama s ponosom veže ime dragoga nam Brotnjaka Mate Bulića.

Hvala ti, Mate, za sve dobro što u životu činiš i kao čovjek i kršćanin i vrsni pjevač, ali i kao dokazani istinski Hrvat i pravi domoljub. Posebno ti, Mate, hvala što svoje hrvatstvo, nacionalni ponos i ljubav prema domovini i hrvatskom narodu ne zatomljuješ, već sve to uvijek javno i s ponosom ističeš. Neka tebi i tvojim prijateljima sve to i dalje bude trajna praksa i glavna vodilja kroz život u svemu dobrom što zajedno radite