VALENTINOVO Najromantičniji blagdan u svijetu

VALENTINOVO Najromantičniji blagdan u svijetu
Ilustracija

Danas je Valentinovo ili Dan sv. Valentina koji se obilježava i kao Dan zaljubljenih, jedan od najromantičnijih blagdana u svijetu.

O današnjem svecu Valentinu imamo malo povijesnih podataka. Znamo da je bio svećenik u Rimu i da se odlikovao mudrošću i kreposnim životom. Zbog toga je uživao velik ugled i kod pogana i kod kršćana. Car Klaudije II. Gotski (268-270) htio ga je osobno upoznati.

Valentin je slutio što bi mu se nakon susreta s carem moglo dogoditi pa se zato molitvom spremio za skori svršetak, za mučeničku smrt. Na upit jednog od sudaca što misli o rimskim bogovima odgovorio je da su oni demoni na što je cijela skupština skočila na noge i tražila njegovu smrt.

Car se pobojao pobune i Valentina preda gradskom prefektu a ovaj opet sucu Asteriju. Gradski je prefekt starca svećenika Valentina dao išibati a zatim naredi da mu odrube glavu. Bilo je to 269. godine na Flaminijskoj cesti.

Svake godine se za Valentinovo u svijetu pošalje milijardu čestitki, a na današnji dan se također proda i najviše cvijeća. Osim cvijeća i čestitki, zaljubljeni jedni drugima darivaju i bombonijere, čokoladna srca ili pak odlaske na fine večere, a kako su nam potvrdili ugostitelji, restorani su za ovaj datum odavno popunjeni.

Bez obzira na to što većina smatra da je Valentinovo postalo komercijalan blagdan njegova svrha je iskazivanje ljubavi na brojne načine.

Poznato da je su pri vrhu liste najromantičnijih naroda upravo Hercegovci koji su svojim odabranicama pisali romantične poruke na Starom mostu, postavljali transparente na zgrade s nezaobilaznim natpisom 'Udaj se za mene' ili pak u tajnosti u pratnji harmonike dolazili na kućna vrata s prstenom u ruci.

Bilo kako bilo, bilo da slavite Valentinovo ili ne, svakako Vam želimo da pronađete ljubav, pažnju i poštovanje.