U svemir lansirao 'disko kuglu': Provjerite kada će biti vidljiva

U svemir lansirao 'disko kuglu': Provjerite kada će biti vidljiva
Ako pogledate u nebo u određeno doba noći možda ćete vidjeti nešto vrlo slično disko kugli kako reflektira sunčev sjaj.

Inovator i suosnivač tvrtke Rocket Lab u Kaliforniji u svemir je s Novog Zelanda ovog tjedna lansirao raketu imena Electron koja je sa sobom ponijela satelit nalik kugli za koji vjeruje da je definitivno najsjajniji objekt na nebu.

Satelit koji podsjeća na poveću loptu za plažu prekrivenu ogledalima nazvao je 'Humanity Star', u prijevodu 'zvijezda čovječanstva'. Nada se da će pogled na nju podsjetiti ljude na Zemlji koliko je nesiguran njihov položaj u svemirskom prostranstvu. Otvorena je i internetska stranica koja prati kretanje objekta pa tako u svakom trenutku možete vidjeti nad kojim se dijelom Zemlje nalazi.

Peter Beck je sferu izradio od panela karbonskih vlakana sa 65 reflektirajućih ploča te ju zamislio kao objekt koji se u orbiti brzo okreće i na Zemlju reflektira svjetlost Sunca. Za krug oko Zemlje trebat će joj otprilike sat i pol.

- Cilj mi je bio da ljudima osvijestim da se nalaze na kamenčiću u odnosu na cijeli svemir - kaže Peter i dodaje kako ga smetaju usporedbe s disko kuglom jer je riječ o nečem puno ozbiljnijem - svijesti da smo suočeni s velikim izazovima poput klimatskih promjena i osiromašenim resursima.

Beck kaže i kako bi 'Zvijezda čovječanstva' trebala biti vidljiva sa Zemlje, ali neće sjajiti jače od zvijezda. Očekuje da će u Zemljinoj orbiti provesti devet mjeseci prije nego ju privuče gravitacija i izgori pri prolasku kroz atmosferu.

Kretanje i vrijeme kada je 'Zvijezda čovječanstva' vidljiva iznad naših krajeva možete provjeriti na stranici www.thehumanitystar.com.