U prodaju idu umjetnine vrijedne više od 10 milijuna funti

David Bowie
David Bowie je 8. siječnja navršio 69 godina i objavio novi album "Blackstar". Dva dana poslije je preminuo. Njegova je smrt šokirala svijet. Jer u tom svijetu više nije bilo njega. No, svi će se složiti, otišao je sa stilom.

Ziggy Stardust nikada nije prestao stvarati umjetnost - čak niti tijekom 18 mjeseci duge bitke s rakom jetre. Njegova veza s umjetnošću uvijek je bila intimna: i u glazbi i u filmovima, ali i u njegovim slikama i crtežima.

A pored toga, David Bowie je bio i kolekcionar umjetnina. Također dobrog ukusa. I njegova bogata kolekcija umjetnina sada će prvi put biti predstavljena javnosti.

Tristotinjak djela različitih umjetnika, uključujući Damiena Hirsta, Henrya Moorea i Marcela Duchampa, predstavit će se u aukcijskoj kući Sotheby's u Londonu, a potom i prodati na aukciji u studenom. Očekuje se da će postići cijenu višu od 10 milijuna funti.

Basquiat

Kao i mnogi drugi britanski rokeri njegove generacije, i Bowie je išao u umjetničku školu koja je zasigurno imala velik utjecaj na njegovu karijeru.

Tamo je počeo crtati i slikati i istovremeno razvijati interes za umjetnički rad drugih ljudi, što ga je i dovelo do kolekcionarstva.

- Kolekcija Davida Bowieja nudi jedinstven pogled u osobni svijet jednog od najvećih kreati­vaca 20.stoljeća - rekao je Oliver Barker, direktor Sotheby'sa.

Bowie je bio pjevač, tekstopisac, glazbenik, glumac, slikar, izdavač, urednik... Jednom riječju - umjetnik. Miksao je umjetničke utjecaje od ranog američkog rock'n'rolla do moderne umjetnosti i na taj način mijenjao popularnu glazbu. Crpio je najbolje od kolega i suradnika poput Johna Lennona, Iggyja Popa, Loua Reeda, Iana Huntera, Petera Framptona, Roberta Frippa, Adriana Belewa... Svi ti utjecaji i strasti stvorili su jedan od najsnažnijih umjetničkih talenata modernog doba.

Njegovu kolekciju Barker opisuje kao eklektičnu i nenametljivu. Puna je britanskih umjetnika 20. stoljeća, ali ima u njoj i ekspresionističkih afričkih komada. Samo tri od tih tristotinjak djela vrijede čak 13, 3 milijuna dolara.

Najskuplje je djelo iz kolekcije "Air Power" Jean-Michela Basqu­iata, čiju vrijednost Sitheby's procjenjuje na 3 i pol milijuna funti.

Ovisan o umjetnosti

Bowie je tu sliku kupio godinu nakon što je odigrao ulogu umjetnikova mentora Andya Warhola u filmu "Basquiat" 1996. Uostalom, i sam je Warhol imao ogroman utjecaj na Bowiejevo stvaralaštvo.

Tu su i slike Stanleya Spencera, Patricka Caulfielda i Petera Lanyona, a volio je i Leona Kossoffa i Franka Auerbacha.

- Moj Bože, želim zvučati baš ovako kako ovo izgleda - rekao je Bowie 1993. za New York Times o Auerbachovu radu.

Bio je fasciniran i britanskim pejsažima i sakupljao djela umjetnika koji su se bavili tom temom. Među njima je John Virtue čijih će sedam radova biti ponuđeno na prodaju.

Ali njegova kolekcija nije se ograničila na britansku umjetnost.

Umjetnik i pisac Matthew Collings kaže da kolekcija reflektira Bowievu osobnost.

- Okarakterizirao bih to kao boemsku, romantičnu, ekspresivnu i emotivnu umjetnost. Umjetnost koja je puna emocija. Živahna i uzbudljiva umjetnost koja izaziva reakciju u želucu. Nimalo logična - ispričao je Collings.

Iako je Bowie otkrio kako je jedino na umjetnost ovisnički i opsesivno trošio novac, do sada se vrlo malo znalo o njegovu životu kolekcionara.

Strast, a ne hobi

- Bio je apsolutno genijalan entuzijastični kolekcionar koji se time nije bavio radi reputacije, da bi bio otmjen ili da bi sebe uzdizao. Nije bio snob, niti je mislio na umjetnost kao na investiciju. On je skupljao umjetnine jer je imao koristi od toga. Jer ih je trebao za osobnu upotrebu. Pogledao je u te stvari i one su promijenile stanje njegova bića - objašnjava Collings.

Bowie je bio uronjen u svijet umjetnosti, i želio je biti aktivni sudionik. Pridružio se i uredničkoj ekipi magazina Modern Painters, gdje se sprijateljio s novelistom Williamom Boydom.

- On je želio ozbiljno razgovarati o umjetnicima, slikarima, o njihovim temama i pokretima. To njemu nije bio hobi. To je bio ozbiljan, strastveni interes - zaključio je Boyd.

Pored tristotinjak slika, na aukciji će biti i oko 120 komada namještaja i skulptura. A novac od prodaje ide njegovoj obitelji. Ne zato što su ostali bez novca, već jer ih, navodno, nemaju gdje čuvati.