Turci bijesni zbog Sulejmana Veličanstvenog: Kao da je život proveo u spavaćoj sobi

...zbog izvrgavanja povijesnih činjenica i narušavanja ugleda osobnosti i institucija od nacionalne i povijesne važnosti.

Poslanik vladajuće Stranke pravde i razvoja Oktaj Saral je zbog toga dostavio Nacrt zakona o povijesnim serijama i filmovima, koje govore o povijesnim događajima i osobama od nacionalne vrijednosti, a koji su u serijama i filmovima prikazane u pogrešnom svijetlu.

Saralov prijedlog podrazumijeva promjene u Zakonu o osnivanju i emitiranju radiotelevizijskih stanica, prenosi Anadolija. On je naveo da je ovaj prijedlog rezultat rada posljednjih nekoliko godina koji se ogledao u praćenju televizijskih emisija, publikacija u kojima je došlo do povećanja obezvređivanja nacionalnih i duhovnih vrijednosti.

- "Kroz ove serije su osobe od nacionalne vrijednosti prikazane na veoma različite načine. Kao primjer za to je život velikog osvajača sultana Sulejmana Veličanstvenog čiji život je prikazan kao da ga je proveo u spavaćoj sobi i na veoma neumjesan način - rekao je Saral.

Ova serija, dodao je on, se prikazuje i u inozemstvu pa na taj način i drugi narodi stvaraju pogrešnu sliku o ovoj povijesnoj osobi.

Turska državna avio-kompanija Turkiš Erlajnz (Turkish Airlines) objavila je da će iz ponude televizijskih programa na svojim letovima povući seriju "Sulejman Veličanstveni", za koju je premijer Turske Redžep Tajip Erdogan javno rekao da je "mrzi".

Istanbulski dnevnik Zaman prenio je i da je premijer Erdogan u mnogim situacijama izrazio nezadovoljstvo serijom o osmanskom vladaru. Prema pisanju lista, Erdogan je prošlog mjeseca otišao i korak dalje, tražeći od tužitelja da reagiraju, rekavši da serija izvrće povijest, omalovažava "očeve nacije" i da bi trebalo da bude zabranjena.

Premijer je teško kritiziran zbog te intervencije, koju su mnogi ocijenili kao antidemokratsku, jer producenti i pisci imaju pravo da predstave svoje viđenje povijesti, kao umjetnički čin, piše Zaman, ali i dodaje da su neki drugi osjećali potrebu da iskažu podršku premijerovim stavovima.