Strateški bombarder na eBayu

Tupoljev Tu-95, rabljen, ukrajina, Aviationist
Kako prenosi portal Aviationist, koji objavljuje vijesti iz zrakoplovstva, prodavatelji su naveli da se zrakoplov nalazi u Ukrajini, a da ga se rastavljenog može poslati iz luka u Odesi ili Nikolajevu. Oglas je bez objašnjenja uklonjen, a dok se to nije dogodilo, javila su se tri potencijalna kupca. Jedan od njih je za Tu-95 ponudio 5 milijuna dolara.

U oglasu je pisalo da zrakoplov "rabljen, ali se nakon servisa može dovesti u letno stanje". Prodavala ga je tvrtka čije je sjedište u Švicarskoj, ali ima podružnice u Njemačkoj i Ukrajini. Tu-95MS je varijanta zrakoplova za koju je NATO imao kodni naziv Bear-H i bila je osposobljena za lansiranje krstarećih raketa Raduga Kh-55, koje mogu nositi konvencionalnu i nuklearnu bojevu glavu.

Na fotografiji koja je bila objavljena u oglasu na zrakoplovu su vidljivi tragovi oznaka sovjetskog i ukrajinskog zrakoplovstva. Napisano je da ima ukupno 454 sata leta, a resurs mu je skoro 5.000 sati.

Iako ukrajinsko zrakoplovstvo ne koristi te zrakoplove, nakon raspada SSSR-a u njenom zrakoplovstvu je ostalo 25 tih letjelica koje su korištene kao pomorski patrolni zrakoplovi i strateški bombarderi. Svi su bili predviđeni za "umirovljenje" prema sporazumu o strateškom razoružanju START-1.

U veljači 2000. je Ukrajina s 11 bombardera i 600 raketa "platila" Rusiji dug za plin.