Što su studenti iz cijele BiH radili na Uni? Studentica iz Mostara poslala je poruku

Studenti biologije u Bihaću
USB

U razdoblju od 25. do 31. srpnja održan je XII internacionalni znanstveno - istraživački kamp 'NP Una 2022.' realiziran uz pomoć Američkog veleposlanstva u BiH. Cilj kampa bio je istraživanje i ispitivanje biodiverziteta Nacionalnog parka Una, kao i osnaživanje i umrežavanje studenata biologije i srodnih znanosti iz BiH i regije. 

Kamp je okupio 60 sudionika, studenata biologije i srodnih znanosti, trenutnih i budućih mladih istraživača sa različitim društvenim pozadinama i zajedničkom idejom da jedino udruženi mogu realizirati planove zaštite okoliša i osvijestiti državljanine BiH o prirodnom bogatstvu naše države.

Sudionici sedmodnevnog kampa vršili su terenska istraživanja iz oblasti botanike, herpetologije, hiropterologije, ornitologije, mikologije i velikih zvijeri. Studenti su kroz ovakva istraživanja imali priliku, uz podršku mentora, koristiti različite biološke alate, ključeve za određivanje vrsta i priručnike te primjenjivati biološke metode kojima će se koristiti u budućoj znanstveno - istraživačkoj karijeri.

Sudionici kampa imali su poručiti sljedeće: "Bilo je zadovoljstvo biti jedan od polaznika znanstveno - istraživačkog kampa na Uni i dobiti priliku da radim sa izuzetnim ljudima. Tijekom kampa zajedno smo prenosili znanje i stekli neko novo iskustvo. Ovaj kamp mi je pružio priliku da uživam u ljepoti rijeke Une i ostavio lijepo sjećanje, te se radujem narednom druženju i istraživanju", rekao je Ibrahim Hasanović iz Tuzle.

"Prvi put sudjelujem na znanstveno - istraživačkom kampu, i mogu reći da je ispunio sva moja očekivanja, pa čak možda i više od toga. Na ovom kampu bila sam, zajedno sa 10 drugih studenata dio hiropterološke sekcije koja je uključivala dnevni i noćni teren, mrežarenje, razna mjerenja te prstenovanje šišmiša. 

Mislim da je upravo prilika poput ove, čiji bi rezultati mogli pozitivno utjecati na daljnji razvitak i rad Nacionalnog Parka Una, pa i cijele općine Bihać, i više nego dovoljna kako bi izgradila nas studente biologije kao buduće znanstvenike. Samim tim smatram da je potrebno i više ovakvih kampova, na više lokacija širom BiH, jer stvarno imamo što pokazati svijetu", kazala je Marija Sušac iz Mostara.

Udruženje studenata biologije u Bosni i Hercegovini (USB u BiH) je osnovano sa ciljem širenja svoje poruke na nivou cijele Bosne i Hercegovine, te omogućavanja svim studentima dodiplomskog, magistarskog, doktorskog studija kao i samostalnim istraživačima u sferi biologije da budu dio rada i svih aktivnosti ovog udruženja, istaknuto je u priopćenju.