Što su studenti iz cijele BiH radili na Uni? Studentica iz Mostara poslala je poruku

Što su studenti iz cijele BiH radili na Uni? Studentica iz Mostara poslala je poruku
USB

U razdoblju od 25. do 31. srpnja održan je XII internacionalni znanstveno - istraživački kamp 'NP Una 2022.' realiziran uz pomoć Američkog veleposlanstva u BiH. Cilj kampa bio je istraživanje i ispitivanje biodiverziteta Nacionalnog parka Una, kao i osnaživanje i umrežavanje studenata biologije i srodnih znanosti iz BiH i regije. 

Kamp je okupio 60 sudionika, studenata biologije i srodnih znanosti, trenutnih i budućih mladih istraživača sa različitim društvenim pozadinama i zajedničkom idejom da jedino udruženi mogu realizirati planove zaštite okoliša i osvijestiti državljanine BiH o prirodnom bogatstvu naše države.

Sudionici sedmodnevnog kampa vršili su terenska istraživanja iz oblasti botanike, herpetologije, hiropterologije, ornitologije, mikologije i velikih zvijeri. Studenti su kroz ovakva istraživanja imali priliku, uz podršku mentora, koristiti različite biološke alate, ključeve za određivanje vrsta i priručnike te primjenjivati biološke metode kojima će se koristiti u budućoj znanstveno - istraživačkoj karijeri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudionici kampa imali su poručiti sljedeće: "Bilo je zadovoljstvo biti jedan od polaznika znanstveno - istraživačkog kampa na Uni i dobiti priliku da radim sa izuzetnim ljudima. Tijekom kampa zajedno smo prenosili znanje i stekli neko novo iskustvo. Ovaj kamp mi je pružio priliku da uživam u ljepoti rijeke Une i ostavio lijepo sjećanje, te se radujem narednom druženju i istraživanju", rekao je Ibrahim Hasanović iz Tuzle.

"Prvi put sudjelujem na znanstveno - istraživačkom kampu, i mogu reći da je ispunio sva moja očekivanja, pa čak možda i više od toga. Na ovom kampu bila sam, zajedno sa 10 drugih studenata dio hiropterološke sekcije koja je uključivala dnevni i noćni teren, mrežarenje, razna mjerenja te prstenovanje šišmiša. 

Mislim da je upravo prilika poput ove, čiji bi rezultati mogli pozitivno utjecati na daljnji razvitak i rad Nacionalnog Parka Una, pa i cijele općine Bihać, i više nego dovoljna kako bi izgradila nas studente biologije kao buduće znanstvenike. Samim tim smatram da je potrebno i više ovakvih kampova, na više lokacija širom BiH, jer stvarno imamo što pokazati svijetu", kazala je Marija Sušac iz Mostara.

Udruženje studenata biologije u Bosni i Hercegovini (USB u BiH) je osnovano sa ciljem širenja svoje poruke na nivou cijele Bosne i Hercegovine, te omogućavanja svim studentima dodiplomskog, magistarskog, doktorskog studija kao i samostalnim istraživačima u sferi biologije da budu dio rada i svih aktivnosti ovog udruženja, istaknuto je u priopćenju.