Spajate se na hotelski wifi? Nakon ovoga ćete razmisliti

Spajate se na hotelski wifi? Nakon ovoga ćete razmisliti
Dok se turisti opuštaju i uživaju, hakeri - kradu! Novo istraživanje pokazalo je koliko je lako provaliti nekome u mobitel i ukrasti podatke o kreditnoj kartici i to putem lažnog WiFi-ja u hotelima.

Istraživački novinar Jeff Rossen angažirao je sigurnosnog stručnjaka da postavi lažnu pristupnu točku (hotspot) za WiFi u jednom hotelu u meksičkom Cancunu. Sve su postavili da izgleda slično kao i službeni hotelski WiFi, prenosi The Sun.

Kada su se turisti ulogirali oni su ih mogli špijunirati, vidjeti što kupuju, detalje o letu, kao i bankovne podatke. Kada su turistima hakirali telefone otkrili su im prijevaru i upozorili ih kako bi ubuduće bili oprezniji.

Turisti su bili šokirani lakoćom kojom se provalilo u njihove telefone, a Rossen im je dao nekoliko savjeta kako bi bili sigurni na internetu i tijekom odmora.

1. Isključite javni WiFi kada s mobitela kupujete preko interneta. Za to radije koristite mobilni internet, što je skuplja, ali sigurnija opcija.

2. Odaberite opciju 'zaboravi ovu mrežu' kada idete od mjesta do mjesta kako bi izbjegli automatsko spajanje

3. Isključite opciju automatskog spajanja na WiFi 4. Testirajte je li WiFi doista hotelski na način da prvo utipkate krivu šifru. Ako vam svejedno spoji, znat ćete da je prevara