SKOPALJSKA GRAČANICA Širokobriježanka Anđa proslavila 90. rođendan

Slavlje 90. rođendana
Večernji.ba

U župi Skopaljska Gračanica u mjestu Ričica u krugu svoje obitelji 90. rođendan proslavila je Anđa Crnjac rođ. Matijević-Kraljević.

Prodavala i na tržnici

Anđa je rođena u brojnoj hercegovačkoj obitelji u Širokom Brijegu 13. siječnja 1930. godine. Krajem II. svjetskog rata njezina obitelj protjerana je sa svoga ognjišta uz nezapamćenu torturu gdje je vladala tolika glad, a neki su od nje i oslijepili. Bježeći od tadašnje torture, došla je kod rodbine u Ričicu gdje se i udala.

Sa suprugom, pokojnim Franjom Crnjcem, dobila je petero djece, odgojila tri sina i dvije kćeri. Svoje proizvode prodavala je na tržnici i školovala djecu od poljoprivrede.

Djeca su završila fakultete zahvaljujući žrtvi njihove majke i oca. Nakon Domovinskog rata bila je ponovno prisiljena napustiti svoju Ričicu gdje joj je suprug Franjo 1993. preminuo u izbjeglištvu.

Nakon Daytona svojim sredstvima obnovila je kuću i uradila samo što je bilo nužno za stanovanje kako bi se vratila u svoju Ričicu gdje i danas, u 90. godini, radi na zemlji, što joj daje zadovoljstvo.

Iz svoje je Hercegovine, uz poljoprivredne proizvode, donijela i raštiku u skopaljski kraj gdje je naučila da se raštika može saditi i u Bosni i uspijevati uz kupus na skopaljskoj zemlji.

Danas baka Anđa, kako je zovu Matijevuša, Hercegovka, daje primjer mnogima da se uz žrtvu i odricanje postiže uspjeh. Bog joj je dao blagoslov i djecu koja su uz nju, a ona za njih živi.

I sama kaže kako radi na zemlji kako bi joj djeca mogla imati zdrave proizvode, ali i živjeti od zemlje i za zemlju. Nije je obeshrabrio ni odlazak, a težak joj nije bio ni povratak, kao ni to što nije dobila pomoć za obnovu obiteljske kuće koja i dan-danas nije obnovljena.

Čvrsta vjera

Sretna sam što sam se vratila i živim ovdje zajedno sa svojom Hercegovinom u ovome dijelu Skopaljske doline - kaže Anđa.

Uza sve životne nevolje, doživjela je 90 godina zahvaljujući čvrstoj vjeri u Boga i nadljudskoj upornosti koju je kao dijete primila od svojih roditelja u Hercegovini.

Baka Anđa ima desetero unučadi i petero praunučadi i došli su joj za 90. rođendan reći: “Hvala majko, bako”.

Anđa za njih svakog dana moli i radi na njivi i tako pokazuje kako se sa životom boriti i u životu sretan biti. Boga moliti i svoje voljeti, tuđe poštivati - evo, to ju je, kaže, dovelo do 90. godine zdrava tijela, vedra duha, svježe pameti, tako da nitko ne bi rekao kako ima 90 godina.