RECEPT ZA BRZ METABOLIZAM Potrebno je samo ova tri sastojka staviti u kavu

Kava

Mnogo je sastojaka koje možete dodati svojoj kavi kako biste je učinili ukusnijom, ali i pridonijeli da ovaj napitak blagotvorno djeluje na cijeli organizam. Nutricionisti često upozoravaju na mnoge popularne aditive poput umjetnih sladila i namaza s visokim udjelom šećera koji će kavi dati bolji okus, ali vam itekako mogu ugroziti liniju.

Međutim, postoji nekoliko sastojaka koji vam zapravo mogu pomoći da brže i lakše smršavite i potaknete metabolizam. To su cimet, kurkuma i kajenski papar, piše Shefinds.com.

Više o zdravstvenim dobrobitima ovih začina koji sagorijevaju masnoće otkrivaju dr. Gretchen San Miguel, dr. med. i glavna medicinska službenica odjela za mršavljenje, dr. Nancy Lynn, dr. med., i Dana Ellis Hunnes, dr. sc., RD.

Evo što kažu kako cimet, kurkuma i kajenski papar mogu koristiti vašem zdravlju.

Cimet

Ako ste ljubitelj slatkog, ne morate se nužno odreći slatkiša da biste smršavjeli. Iako biste svakako trebali smanjiti unos slatkiša, cimet je izvrstan sastojak koji možete dodati svojoj jutarnjoj šalici kave. Stručnjaci kažu da ovaj ukusni začin može potaknuti vaš metabolizam, prenosi Glossy.

Crna kava ima brojne zdravstvene dobrobiti, no Hunnes kaže kako je kava s dodatkom cimeta prava blagodat za tijelo.

'Dokazano je da cimet poboljšava inzulinski odgovor', objašnjava ona.

Protuupalna svojstva ovog začina mogu vam pomoći da brže izgubite kilograme.

'Smanjenje upala u tijelu ima gotovo izravan utjecaj na sprječavanje ili smanjenje pretilosti i ukupne tjelesne težine. Smanjenjem upale vaš metabolizam može učinkovitije sagorijevati kalorije', kaže Hunnes.

Kurkuma

Postoji još jedan začin protiv upala koji možete dodati svojoj kavi svaki dan kako biste pokrenuli svoj metabolizam: kurkuma. Ovaj začin jarke boje sadrži protuupalni sastojak zvan kurkumin, koji ubrzava vaš metabolizam.

'Začini koji sadrže kurkumin imaju termogeni učinak na tijelo i uzrokuju da tijelo proizvodi više topline, čime se sagorijeva više kalorija', napominje Lynn.

Kurkuma je prepuna antioksidansa koji vam mogu pomoći da postignete svoje ciljeve mršavljenja.

'Antioksidativna svojstva kurkume mogu pomoći u smanjenju inzulinske rezistencije, šećera u krvi, razine kolesterola i drugih metaboličkih stanja koja su posljedica pretilosti', objašnjava San Miguel.

Kajenski papar

Kajenski papar također je odličan začin za ubrzavanje metabolizma i pomoć pri mršavljenju. Ovaj začin ima svoj jedinstveni okus koji je blago sladak.

'Kajenski papar sadrži spoj koji se zove kapsaicin, a otkriveno je da kapsaicin ima termogeni učinak, što znači da može privremeno povećati vaš metabolizam i pomoći vam da sagorite više kalorija. Također može potaknuti proizvodnju smeđe masti, vrste masti koja sagorijeva kalorije za stvaranje topline', napominje Sabat.

Suzbijanje apetita i oksidacija masti također su važne stvari koje treba imati na umu kada je u pitanju kajenski papar koji pomaže u mršavljenju i bržem metabolizmu.

'Konzumacija kajenskog papra može pomoći u smanjenju apetita i suzbiti želju za slatkim, što dovodi do manjeg unosa kalorija. Također može povećati osjećaj sitosti, potencijalno pomažući u kontroli tjelesne težine. Studije pokazuju da kapsaicin može poboljšati oksidaciju masti u tijelu, potičući sagorijevanje masti. Ovaj učinak može doprinijeti gubitku težine i poboljšanju sastava tijela', kaže Sabat.

Dodajte prstohvat kajenskog papra u jutarnju kavu i ne samo da će vas razbuditi, već će vam pomoći da iz hrane izvučete maksimum hranjivih tvari koje su vam potrebne tijekom dana.