Prva u svijetu rodila dijete iz jajnika zamrznutog 14 godina

dijete, zamrznuti jajnik, Nova godina, rođenje djeteta, rođenje, dijete, roditelji, spremnost, pitanja

Kada je poželjela ostati trudna, lijevi jajnik su joj nadogradili smrznutim tkivom desnog i uspjeli. Nekoliko mjeseci kasnije dobila je prvu mjesečnicu, a pet mjeseci nakon toga zatrudnjela je prirodnim putem. Rodila je dječaka.

Belgijski liječnici zamrznuli su desetak fragmenata tkiva desnog jajnika.

- Otopili smo te fragmente i rekonstruirali nefunkcionalni lijevi jajnik, a dio smo stavili na ostalo tkivo na reproduktivnim organima koje je atrofiralo. To je potaklo hormonski odgovor tijela i rast folikule i sazrijevanja jajašca - ispričala je ginekologinja Isabelle Demeestere iz Erasme bolnice u Bruxellesu koja je predvodila tim liječnika.

Dodala je da više nema nikakvog razloga zašto se djeca ne bi rađala i na ovaj način.U zadnjih 15 godina njezin tim je zamrznuo tkiva jajnika od 50-ak bolesnih djevojaka.

- Ovo je nada za sve djevojke koje će u budućnosti prolaziti kroz liječenje bolesti poput leukemije, bolesti srpastih stanica i sarkoma. Ovo je rutinski zahvat, a njima omogućava da jednoga dana imaju svoju obitelj - objasnila je liječnica, a piše The Telegraph.

Ženu s početka priče nisu imenovali, a oboljela je kao dijete od anemije srpastih stanica. To je poremećaj crvenih krvnih stanica gdje postaju krute i poprimaju oblik srpa. Manje su fleksibilne te je ograničena njihova prohodnost kroz krvne žile što rezultira time da tkivo dobiva manje kisika.

Kemoterapija je nužna za liječenje jer privremeno isključuje imunološki sustav da bi se spriječilo odbacivanje novog tkiva.