FOTO/VIDEO   Preminuo Nicholas Winton: ON je spasio 669 djece i nikad se time nije pohvalio

Nicholas Winton, Schindlerova lista, holokaust, sudjelovanje u holokaustu
Nicholas Winton, prozvan "britanskim Schindlerom" zbog toga što je spasio stotine češke djece od nacističkog progona pred Drugi svjetski rat, umro je u srijedu u dobi od 106 godina, objavio je Rotary klub Maidenheada na jugu Engleske, čiji je bio bivši predsjednik. Winton je uspio dovesti 669 većinom židovske djece u osam vlakova u Veliku Britaniju preko Njemačke 1939., ali deveti vlak s 250 djece nikada nije krenuo iz Praga jer je izbio rat. Tu djecu više nitko nikada nije vidio.

Njegov pothvat često se uspoređuje s onim Oskara Schindlera, njemačkog industrijalca koji je spasio 1200 židova tijekom holokausta, o čemu je snimljen film "Schindlerova lista".

No on o tome nije govorio godinama, sve dok njegova supruga Greta nije pronašla njegov dnevnik na tavanu 1988. Upitan zašto je pedeset godina držao u tajnosti da je spasio 669 djece čije je fotografije čuvao, izjavio je da nije tajio, nego nije o tome govorio. Pomogao je osobama s mentalnim poteškoćama, te gradio kuće za starije osobe.

Posebno je bila dirljiva BBC-jeva emisija u kojoj je gostovao Winton, koji nije znao da oko njega sjede ljudi čije je živote spasio.

Za svoju hrabrost dobio je tijekom godina više nagrada, a po njemu je nazvan i maleni planet koji su otkrili češki astronomi.