FOTO  Potresan sastavak koji je mali Luka Modrić napisao

Luka Modrić, snimka, Luka Modrić, školski rad
Njegov je sastavak sačuvala učiteljica Maja.

'Iako sam još mali, doživio sam puno strahova. Strah od rata i granatiranja već pomalo zaboravljam. Događaj i strah koji nikad neću zaboraviti dogodio se prije četiri godine kad su četnici ubili mog djeda kojega sam puno volio. Svi su plakali, a ja nikako nisam mogao shvatiti da moga dragog, dobrog djeda više nema. Pitao sam se mogu li biti ljudi oni koji su to učinili i zbog kojih moramo bježati od kuće'.

Ovaj sastavak, ispovijest djeteta koje je u Domovinskom ratu ostalo bez djeda, napisao je mali Luka Modrić u veljači 1995. godine, kad je išao u treći razred osnovne škole. Njegov je sastavak sačuvala učiteljica Maja Grbić, a objavio 24sata.

Grbić je bila Modrićeva učiteljica u prva četiri razreda Osnovne škole Krune Krstića u Zadru. Luki Modriću četnici su djeda Luku ubili na kućnom pragu u prosincu 1991. godine. Obitelj je morala napustiti svoj dom i otići u Zadar, gdje je Luka cijelo djetinjstvo proveo kao prognanik. Nakon osam godina preselili su u Zagreb.

Kako je bilo jednom učitelju nositi se s djecom koja su proživjela takve traume?

- Užasno. Svi su oni nosili neke traume, neki veće, neki manje gubitke, ali svi su bili protjerani iz svojih domova. Ne znam koliko su, tako maleni, bili svjesni svega. I maksimalno smo ih štitili, i obitelj, roditelji, ali i škola. Nikad ih nismo puštali same kući. Kad bi zračna uzbuna počela, spustili bismo se u prizemlje škole, nismo imali podrum, i čekali da roditelji dođu po njih. Ali drukčije ti je i pri srcu raditi s tom djecom... Umirivali smo ih, ohrabrivali, slali pozitivne misli, pričali lijepe priče... Živjeli smo dan za dan - ispričala je Grbić za 24sata.