Otvoreni brakovi zapravo znače da je veza umrla

Sumnjam da je vjernost bitna za vezu ili brak a od izvanbračnih izleta gore je napustiti partnera i nakon toga o njemu ili njoj ružno pričati - ustvrdila je Angelina Jolie u razgovoru za novi broj njemačkog magazina Das Neue.

- Ni ja ni Brad nikad nismo tvrdili da zajednički život podrazumijeva uzajamno sputavanje - dodala je 34-godišnja glumica i seks-simbol o svojem odnosu s podjednako slavnim glumcem Pittom, s kojim je od 2005. i s njime ima šestero djece, od kojih su troje usvojili, a troje je ona rodila. Njezina izjava je podsjetnik na postojanje otvorenih veza i brakova i u našem okruženju, pa smo porazgovarali i s hrvatskim stručnjakinjama i stručnjacima o sociološkim, psihološkim, seksološkim i pravnim stranama takvog životnog stila u Hrvatskoj.

Tri sata popodne bila su, govori pjesma uz spot, kada je skupina dobrodržećih muškaraca, na čijim su licima i mišićavim tijelima umjesto bora prokopane brazde preživljenih eksperimenata s opijatima, hedonizmima i perverzijama, u sjenovitom prostoru promatrala mladu striptizetu kratke kose i građe koja spaja vitkost i obline. A onda je ona odšetala kroz grad, okružena vozilima i ljudima koji nisu mogli ne skrenuti pogled prema njoj, dok je koračala, samo s mantilom preko gotovo golog tijela. Bilo je to 1997., i taj uradak, “Anybody Seen My Baby”, bio je najveći uspjeh albuma “Bridges to Babylon” Rolling Stonesa. A striptizetu je utjelovila tada 22-godišnja Angelina Jolie, čija karijera je doživljavala nagli uzlet.

Mladenačke traume

U tinejdžerskim danima prolazila je zadirkivanja vršnjaka zbog jeftine odjeće, iznimne mršavosti, zubne proteze i naočala, a nesigurnost joj je pojačavala činjenica da je nju i majku napustio njezin otac, glumac Jon Voight.

Iz radoznalosti ili u bijegu od frustracija, malo što nije isprobala. Kao 14-godišnjakinja htjela je biti šefica groblja, odijevala se u crno, bojala kosu u ljubičasto i s dečkom zaletavala u ljude na koncertima. Na vjenčanju, za J. L. Millera, na odjeću je nanijela njegovu krv, a na drugom, s Billyjem Bobom Thorntonom, ona je nosila bočicu s njegovom, a on s njezinom krvlju.

Nisu varali Jennifer

U usporedbi s tim ekscentričnostima, njezina objava otvorenosti braka s Pittom, kao i činjenica da je biseksualna, djeluju konvencionalno. A ona poriče da je bila intimna s Bradom dok je bio u braku s Jennifer Aniston. Zaljubili su se, ali seksa nije bilo, tvrdi, jer joj je strano biti s nekim tko vara ženu bez njezina pristanka kao što je Voight činio njezinoj mami.

A otvorenih brakova, ali i preljuba “iza leđa” jednog od partnera ne manjka ni u svijetu kojim se Angie i Brad kreću. Jedna njezina imenjakinja tako je postala naslov jedne druge uspješnice Rolling Stonesa - “Angie” je, prema raširenoj predaji, svojevrsna posveta Angeli Barnett, tada Angeli Bowie, koja je nakon udaje za slavnog Davida našla supruga u krevetu s - Mickom Jaggerom.

Jaggerova prva supruga, Bianca, tvrdi da je njihov brak zbog njegove sklonosti preljubu propao čim je sklopljen. Njegova druga supruga, Jerry Hall, godinama je od njega tražila da u stalnim sekskapadama bude barem diskretniji, pa kada se ni toliko nije potrudio, razveli su se, a on dokazivao da brak nikad i nije bio valjan - da ne bi morao s njom dijeliti svoje bogatstvo.

Ima li tu uopće veze

Koliko se takve ogorčenosti, bezobzirnosti i svađe mogu izbjeći ako si oba partnera dopuste preljube? Ugledna psihologinja Mirjana Krizmanić, prošlogodišnja Zagrepčanka godine, sumnjičava je prema smislenosti tih veza. Prof. Krizmanić, koja je u zapaženoj knjizi “Tkanje života” ustvrdila kako preljub ne mora uništiti brak, ako se neplanirano dogodi u trenutku nepromišljenosti, ako se s tom nevjerom ne nastavlja te ako se to svima prešuti, ističe da je i sam pojam otvorenog braka kontradiktoran. Brak bi, ističe doktorica Krizmanić, trebala biti zajednica dvoje ljudi koji odluče zajednički živjeti, uz obostranu lojalnost. Dr. Krizmanić dodaje da kada jedno drugome dajemo prava na preljube, to u konačnici uništava tu “zajednicu”, i kad-tad dogodi se da strast ili emocija s trećom osobom bude jača.

- Kao psiholog tvrdim da u tim slučajevima prava veza ni ne postoji, jer stvarne emocije pobuđuju i želju da se bude s jednom osobom i privrženost, bez želje da se drugdje traži nešto više, a inače ne može u braku biti ni pravog prijateljstva, jer se izvanbračnim životima sve derogira, upropaštava i umanjuje - ističe dr. Krizmanić, koja te odnose smatra osobito neprimjerenima kada u braku ima i djece, a vjeruje da “otvoreni brak” služi kao utješno prikrivanje da je veza već pri kraju, da su partneri zasićeni jedan drugim, ali se ne žele razvoditi, npr. zato što imaju samo jedan stan.

Doktorica Marija Baćan iz zagrebačke Poliklinike za zaštitu djece procjenjuje, na temelju psihijatrijskog iskustva, da uspješnost otvorenih brakova ovisi o tome kako je do njih došlo. Neki se u startu odluče na tu vezu kao odraz svjetonazora obiju osoba, jer ne osjećaju potrebu niti motivaciju obvezati se na vjernost, takvi - dok sve funkcionira - ni nemaju razloga dolaziti na bračnu terapiju. Drukčije je kad se obje ili češće jedna osoba “sjete” te opcije, pa počnu zagovarati “dopuštene preljube”, što je znak da se nešto u njihovoj vezi poremetilo, da u njoj nisu ostvarili sreću kakvoj su se nadali pa je došlo i do promjene uzajamnih osjećaja.

Otežano posvajanje djece

Ravnateljica Centra za socijalnu skrb, Marija Pavić, kaže da nije bilo slučajeva da parovi koji žele usvojiti djecu objave da žive u otvorenom braku. Možda takvi parovi nemaju interesa za usvajanje djece ili ne žele obznaniti otvorenost veze, a vjerojatno je da bi im priznavanje življenja u situaciji toleriranih preljuba umanjilo izglede da se usvajanje odobri, kaže gđa Pavić.

Otvoreni brakovi, u kojima danas žive glumica Jada Pinkett i njezin kolega Will Smith, ili oskarovka Tilda Swinton i likovnjak i filmaš John Byrne, ili glumica Kate Hudson i pjevač Chris Robinson, nisu se pojavili u najnovije vrijeme. U takvim su vezama bile i glumica Shirley MacLaine i pjevačica Dolly Parton, ali i slavni francuski filozofski par Simone de Beauvoir i Jean-Paul Sartre, kao i američka pjesnikinja i dramaturginja Edna St. Vincent Millay, prva žena nagrađena Pulitzerom za poeziju, koja nije ni doživjela drugu polovicu 20. stoljeća.

Politička prepucavanja

U nekim otvorenim brakovima samo jedna strana konzumira pravo na preljub, kao Jenny Block, koja je nedavno objavila knjigu “Ljubav, seks i život u otvorenom braku”, o ljubovanju s vlastitim mužem (koji se ne upušta u takve izlete) i zajedničkom prijateljicom, za koju njihova mala kći misli da je samo obiteljska znanica. Alex Caroline Robboy, philadelphijska bračna terapeutkinja, tvrdi da je greška mnogih što se u “otvoreni brak” upuste kad njihova veza zapadne u zamor, zasićenost i udaljavanje, a to je siguran put u propast jer otvoreni brak može funkcionirati samo ako je u njemu inače sve sjajno.

A jesu li sretniji od “klasičnih” brakova još je manje znano. Angelina Jolie priznaje da se katkad naljuti na muža toliko te mu počupa košulju. US Weekly piše da se svađaju i oko Baracka Obame, kojeg on simpatizira, a ona navodno smatra ispraznim - hoće li se ovih dana i u Hrvatskoj poneki otvoreni brak raspasti u svađi oko Bandića i Josipovića?

jutarnji.hr