Otkrivena dva nova planeta. Znanstvenici: 'Možda su naseljeni'

 Otkrivena dva nova planeta. Znanstvenici: 'Možda su naseljeni'
Tajanstveni svjetovi kruže oko jedne od nama najbližih zvijezda - Teegardena, te oba mogu imati atmosferu pogodnu za razvoj živih bića, piše The Sun.

Unatoč udaljenosti od 12,5 svjetlosnih godina od Zemlje, znanstvenici tvrde da su Teegarden b i c svjetovi malo bliži našem planetu.

"Dva planeta nalikuju unutarnjim planetima našeg Sunčevog sustava. Oni su samo malo teži od Zemlje i nalaze se u tzv. nastanjivoj zoni, gdje voda može biti prisutna u tekućem stanju", rekao je vodeći znanstvenik dr. Mathias Zechmeister sa Sveučilišta u njemačkom Göttingenu.
Pronašla ih je međunarodna skupina znanstvenika

Astronomi misle da bi ta dva planeta mogla biti dio većeg sustava oko Teegardena - male zvijezde koja sjaji upola slabije od Sunca.

Planete je pronašla međunarodna skupina znanstvenika koja je tri godine pratila njihovo kretanje.

Opažanja u opservatoriju Calar Alto u Španjolskoj ukazivala su na to da je loptu vrućeg plina povlačila gravitacijska privlačnost dvaju planeta - Teergardena b i c.
Oba planeta stjenovita

Čini se da su oba planeta stjenovita i nalaze se u zvjezdanoj zoni pogodnoj za život. Znanstvenici misle da na svojoj površini imaju tekuću vodu.

Procjenjuje se da unutarnji planet ima prosječnu temperaturu od oko 20 °C, dok je vanjski malo hladniji - otprilike -47 °C.

"Oba planeta oko Teegardena su potencijalno useljiva. Nakon nekog vremena ćemo vidjeti jesu li uistinu useljivi ili pak možda naseljeni", izjavio je za član tima dr. Ignasi Ribas iz Instituta za svemirske studije Katalonije.

Teergardenova udaljenost od Zemlje i obilje potencijalnih nepoznatih planeta čine ovu zvijezdu glavnim kandidatom u potrazi za izvanzemaljskim životom.

Taj će sustav vjerojatno biti glavna meta NASA-inog nasljednika Hubblea, teleskopa James Webb, koji će biti lansiran 2021. godine. Ovo je istraživanje objavljeno u časopisu Astronomy & Astrophysics, piše The Sun.

vijesti.hr