Obožava fantastiku, ima velike planove i čita tri knjige tjedno: najčitatelj godine je 13-godišnji Bartol

Bartol Kadić
Odlikaš OŠ Matka Laginje Bartol Kadić lani je pročitao ukupno 154 knjige, što iznosi tri knjige tjedno. Bartol trenira triatlon, pohađa glazbenu školu, pjeva u zboru, a najdraži predmeti su mu kemija i biologija. Obožava fantastiku, stripove i kratke duhovne priče. Najdraže knjige su mu „Kronike Imaginaria Geographia" Jamesa Owena, „Tajne besmrtnog Nicholasa Flamela" Michaela Scotta te „Kronike iz Narnije" CS Lewisa. Bartol ima velike planove. Nakon osnovne škole namjerava upisati prirodoslovnu gimnaziju i studirati kemiju ili biologiju, a zatim raditi kao profesor.

Izbor Najčitatelja godine već sedamnaesti put organiziraju Knjižnice grada Zagreba, a Bartolova titula potvrđena je pregledom podataka u statistici posudbe informatičkog sustava KGZ-a. Bartolu su, kao pobjedniku izbora, uručene vrijedne nagrade: članska iskaznica za besplatno korištenje usluga u svim Knjižnicama grada Zagreba do 18. godine života, komplet knjiga uglednih izdavačkih kuća Alfa, Katarina Zrinski Varaždin, Mozaik knjiga i Profil Knjiga te Sony kamera za snimanje od strane Microline d.o.o , uz čiju se potporu ovaj projekt provodi.

Atraktivne nagrade osigurane su i za 39 finalista ovog izbora. Oni će na završnoj svečanosti na poklon dobiti knjige već prije spomenutih izdavačkih kuća.

"Drago nam je što su naši partneri Alfa, Katarina Zrinski Varaždin, Mozaik knjiga, Profil Knjiga i Microline d.o.o. podržali ovaj projekt kojim kod populacije tinejdžerske dobi već godinama nastojimo poticati zanimanje za knjigu i čitanje", istaknula je Višnja Cej, ravnateljica Knjižnica grada Zagreba.

Osim toga, naglasila je kako su Knjižnice grada Zagreba najveća mreža narodnih knjižnica u Hrvatskoj, koja od 2007. godine svakom stanovniku našega grada putem jedne članske iskaznice omogućuje posudbu i korištenje građe i usluga u svakoj od 42 knjižnice mreže. Prošle je godine bilo učlanjeno 146.865 osoba, što znači da je svaki peti Zagrepčanin član Knjižnica grada Zagreba. U suradnji s Gradom Zagrebom, u okviru projekta „Ja čitam", lani je besplatno upisano 43.070 djece u dobi od rođenja do 15 godine života. Svakog je dana u KGZ-u lani bilo više od 11.000 posjetitelja, a tijekom godine odgovoreno je na čak 1.599.787 informacijskih upita.

Ovim lijepim brojkama dodajmo još i onu od preko 23.000 raznovrsnih događanja za djecu i mlade od kutića priča i slikovnica za najmlađe, preko čitateljskih klubova, kreativnih radionica, književnih susreta pa sve do Nacionalnog kviza za poticanje čitanja. Projekt «Najčitatelj godine» polučio je u proteklih sedamnaest godina veliki uspjeh u smislu jačanja interesa za knjigu i čitanje među korisnicima tinejdžerske dobi, obogatio knjižne fondove, te pobudio interes medija i društva za poticanjem pismenosti i čitanja kao pretpostavki cjeloživotnog učenja i stjecanja znanja.