Objavljen kompletan program 25. SFF-a, Purivatra najavio "pravu fiestu" u Sarajevu

SFF, Sarajevo, Mirsad Purivatra

Jubilarni 25. Sarajevo Film Festival će od 16. do 23. kolovoza predstaviti rekordnih 270 filmova u 18 različitih programa iz 56 zemalja, rekao je osnivač i direktor SFF-a Mirsad Purivatra na prijemu koji je u Botaničkom vrtu Zemaljskog muzeja BiH upriličen povodom objave kompletnog programa SFF-a, objave programa Open Air i gostiju.
"Interes za festival veći je nego ikada, imamo 30 posto više potvrđenih gostiju nego prethodnih godina. Najave su optimistične i bit će to zaista prava fiesta u Sarajevu", rekao je Purivatra.

Ovogodišnji Sarajevo Film Festival bit će otvoren 16. kolovoza svjetskom premijerom filma "Sin" bh. redateljice Ines Tanović. Film će biti prikazan u sklopu Open Air programa u kojem ćemo gledati filmove "Tuga i slava" Pedra Almodóvara, "Jadnici" Ladja Lyja, "Parazit" Joon Ho Changa, "Šavovi" Miroslava Terzića, "To mora biti raj" Elie Suleimanis, "Lijepo doba" Nicolasa Bedosa i "Bilo jednom u Hollywoodu" Quentina Taranina.

Online prodaja ulaznica počinje 3. kolovoza u 12 sati putem zvanične web stranice, a slobodna prodaja počinje 9. kolovoza u 10 sati u Box Officeu koji će i ove godine biti smješten u BKC-u Sarajevo.

Predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo Nermin Muzur rekao je kako je Turistička zajednica KS suradnju sa SFF-om počela 2017. godine ističući kako su ove godine napravili regionalnu promociju festivala.

"Priča vezana za SFF zaista vrijedi, kada bih poželio Turističkoj zajednici najbolje poslovanje, onda bih poželio da nam sve bude kao Sarajevo Film Festival i suradnja s ovim festivalom. Ne postoji mjesto u svijetu gdje smo bili i prezentirali Sarajevo, a da ljudi ne znaju za Sarajevo Film Festival. Sve njih fascinira kako je tako mali grad za relativno kratko vrijeme uspio dovesti velike svjetske face na crveni tepih", rekao je Muzur.

Ponosan je, kaže, što Turistička zajednica KS prvi put financira nagrade Srce Sarajeva.

"Svima koji se nađu u Sarajevu na ceremoniji završetka SFF-a poklanjamo koncert Solomuna. Nemjerljivi su efekti, veliki broj upita dolazi iz Europe, ali i s drugih kontinenata. Jedna ekipa iz Brazila dolazi i ne može da vjeruje da takva faca svira na otvorenom i to besplatno. Siguran sam da ćemo postići rekord u svakom smislu i da ćemo napraviti vrhunsku promociju Sarajeva", poručio je Muzur.

Na kraju je dodao da je ovaj prijem organiziran u Zemaljskom muzeju kako bi skrenuli pažnju javnosti na važnost ove institucije te je uručio vaučer u vrijednosti 100.000 KM.

(klix.ba)