NOVI HERCEGOVAČKI TRENDOVI Što mladi izvode s mobitelima?

glasovne poruke, voice messaging, WhatsApp

Trend koji je u 2019. godini zahvatio svijet nije zaobišao ni Hercegovinu. Voice messaging, odnosno glasovne poruke, sve su češći način komunikacije među mladima.

Njemačka asocijacija za digitalnu ekonomiju istražila je ovaj fenomen.

Prvi rezultati istraživanja ukazuju da je slanje glasovnih poruka postalo svakodnevni trend. Gotovo trećina ispitanika koristi voice messaging u svakodnevnici, ali isto tako veliki broj ispitanika se protivi ovom novom trendu.

56% upitanih, kao prednost uglavnom navode kraće vrijeme potrebno za snimanje u odnosu na klasično tipkanje poruke. Uz to, puno je manje nesporazuma u komunikaciji s glasovnim porukama, u odnosu na tekstualne, a voice messaging je ujedno i puno fleksibilniji od klasičnog poziva.

Pojedincu dozvoljava odgovoriti kada želi te mu da dovoljno vremena da planira svoj odgovor u odnosu na poziv uživo. Ispitanici također navode kako svoje osjećaje mogu puno bolje izraziti putem voice messaginga.

No, gdje ima sunca, ima i sjene. 40% ispitanika tvrdi da im preslušavanje glasovnih poruka traje predugo. Kao drugi ključan razlog protiv navode kako djeca na ovaj način ne vježbaju pravopis i pisanje. Jedna od kritika, koju ispitanici navode, jest i da ljudi izgledaju glupo kada u javnosti snimaju glasovne poruke.