NE PRETJERUJTE Koja je idealna temperatura za vožnju?

Klima uređaj u autu
Ilustracija

Ne pretjerujte sa hlađenjem, ali nemojte se ni voziti u sauni. Na visokim temperaturama vozači će potražiti osvježenje u klima-uređaju, ali ne treba ni pretjerivati. Ekstremi svakako nisu dobri, ni previsoka temperatura, a ni preniska.

Ako je napolju 30 stupnjeva, nemojte klima-uređaj u automobilu namjestiti na, na primjer, 17. To nije zdravo ni dobro, pogotovo kada nakon duge vožnje izađete iz vozila i zakoračite u tropske uvjete, prenosi B92.

Njemački auto-klub ADAC obično preporučuje temperature između 22 i 25 stupnjeva. Tako ćete u vožnji ostati fokusirani. Zrak ne usmjeravajte izravno u glavu ili torzo, već ventilacijski otvor usmjerite ka vjetrobranskom staklu.

Potrošnja goriva sa uključenom 'klimom' raste do jednog litra goriva na 100 kilometara.Ali, nemojte štedjeti. Čak i kada je u automobilu 27 stupnjeva, za upravljačem postaje stresno. Povećavaju se tjelesna temperatura i puls.

To smanjuje sposobnost koncentracije i brzinu reakcije. Ako temperatura poraste sa 25 na 35 stupnjeva, rizik od nesreća povećava se za 20 posto. Rizik je kao da vozite sa 0,5 promila alkohola u krvi.