NASA-ina astronautkinja oborila rekord najduljeg boravka žene u svemiru

 NASA-ina astronautkinja oborila rekord najduljeg boravka žene u svemiru

Christina Koch je američka astronautkinja koje je nadmašila rekord u subotu te postala astronautkinja koja je najdulje, 289 dana, u kontinuitetu boravila u svemiru, priopćila je NASA. 

Stigavši na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) 15. ožujka, Koch je premašila rekord od 288 dana koji je postavila Peggy Whitson.

NASA je u tweetu čestitala Koch koja je "dosegla nove vrhunce".

"To je divna stvar za znanost. Vidimo drugi aspekt kako je ljudsko tijelo pogađa mikrogravitacija na dulje razdoblje i to je uistinu važno za naš budući plan svemirskog leta prema Mjesecu i Marsu", rekla je Koch.

Do trenutka kada će se vratiti na Zemlju u veljači, u svemiru će provesti 328 dana, samo 12 dana manje od rekorda umirovljenog astronauta Scotta Kellyja, postavljenoga 2016.

Većina misija na ISS-u trajala je oko šest mjeseci.

U listopadu, Koch je oborila još jedan rekord izvođenjem prve isključivo ženske svemirske šetnje izvan ISS-a zajedno s astronautkinjom Jessicom Meir.

Za vrijeme boravka na dvadeset godina staroj međunarodnoj postaji, Koch sudjeluje u znanstvenom istraživanju, održavanju postaje, informiranju te svemirskim šetnjama, izvješćuje NASA na svojoj internetskoj stranici.