NAJPLEMENITIJI BOLNIČAR NA SVIJETU Posljednja želja za njega je zapovijed

najplemenitiji, bolničar , posljednja želja
Screenshot/Youtube

Mnogi ljudi odu s ovog svijeta bez sreće koju pričinjava ispunjenje posljednje želje.

Supružnici koji se uslijed starosti i bolesti suočavaju sa smrtnom opasnošću izrazili su želju da posljednji put zajedno odu na obalu mora. Svoju namjeru priopćili su Nizozemcu Keesu Veldboeru koji se cijelog života brine o ljudskom zdravlju. Riječ je bolničaru koji je 20 godina radio kao vozač saniteta, a sada ispunjava posljednje želje najtežih pacijenata.

Dobrotvorna organizacija Stichting Ambulance Wens ispunjava radošću posljednje dane života najtežih bolesnika. Mogu se pohvaliti podatkom da su ispunili posljednju želju više od 14.000 smrtno bolesnih pacijenata.

Sadržaj se učitava...

Sve je počelo kada je Veldboer pitao teško oboljelog pacijenta Marija Stefanutta kako ga može usrećiti. Umirovljeni je pomorac bez razmišljanja rekao da želi vidjeti luku u Rotterdamu posljednji put. Veldboer nije gubio vrijeme. Organizirao je odlazak pacijenta do pristaništa, ali i posljednju plovidbu bivšeg pomorca.

Godinu dana kasnije Veldboer je sa svojom suprugom Ineke pokrenuo organizaciju koja radi sve kako bi usrećila najteže pacijente. Posljednjih godina organizira brojna putovanja u Nizozemskoj i cijelom svijetu.

Želje se pacijenata razlikuju, a Veldboer se trudi ispuniti svaku. Pacijente je vodio na umjetničke izložbe i nogometne utakmice. Jednom tinejdžeru je pomogao da posjeti Švicarsku i prvi put se popne na visoku planinu.

"Svakoga dana vratimo osmijeh na lice šest smrtno bolesnih osoba. Posao nije težak, a lijepo je vidjeti njihovu sreću. Vozili smo ih na mjesta koja su kilometrima udaljena od bolnice i zajedno posjetili jako zanimljive destinacije", objašnjava Veldboer i prisjeća se trenutaka koji mu je najdraži:

"Upoznao sam ženu koja je zbog teške bolesti smještena u dom za starije osobe. Imala je samo jednu želju - posljednji put vidjeti svoju kuću. Odveli smo je i vidjeli nevjerojatan prizor. Sat vremena je bez riječi razgledala svoj dom prije nego što se vratila u zdravstvenu ustanovu. Dva dana kasnije je preminula. Njena želja bila je jednostavna, a u isto vrijeme jako lijepa i jedinstvena", objašnjava Veldboer, a prenosi New York Post.

Pacijenti najčešće žele posljednji put vidjeti omiljeno umjetničko djelo. Veldboer ih je puno puta vodio u muzej kako bi uživali u prizorima koji ih oduševljavaju.

Nedavno je s jednim pacijentom posjetio Rijksmuseum u Amsterdamu, gdje su uživali u izložbi Rembrandtovih djela. Dvojica velikih navijača Ajaxa posljednji put su uživo gledala utakmicu voljenog kluba. Jedna bolesna baka željela je vidjeti tek rođenog unuka, a druga je zahvaljujući Veldboeru otišla na svadbu svog unuka.

U većini slučajeva pacijenti su vezani za krevet pa ih je nemoguće prenijeti bez nosila hitne pomoći. Pacijentima je najčešće nužna cjelodnevna njega, a za to su zaduženi volonteri. U Veldboerovoj organizaciji ih ima 270.

"Ne pomažemo samo pacijentima, već njihovim obiteljima i prijateljima da zajedno steknu lijepe uspomene. Znamo da im ne možemo mnogo pomoći u liječenju, ali osjećaj je prekrasan kada im radošću ispunimo posljednje dane života", objašnjava Veldboer.